RIJEČKA IZLOŽBA O DAVIDU BOWIEJU: Rašićeve fotografije naglasili sjajni nastupi Flame, Frana Živkovića i Luke Čapete

Idi na originalni članak

Neosporni vrhunac riječkog happeninga posvećenog Davidu Bowieju bio je završni nastup glazbenika Luke Čapete koji je na iznimno dojmljiv način reinterpretirao Bowiejeve klasike “China Girl” i “Life On Mars”

Oglas

U Galeriji Kortil sinoć je otvorena foto-izložba posvećena glazbenoj legendi Davidu Bowieu.

Fotografije nedavno preminulog glazbenog velikana Davida Bowiea koje je tijekom dugogodišnje suradnje s poznatim glazbenikom napravio Branislav Brian Rašić, nekoć poznati fotograf popularnog glazbenog časopisa Džuboks, a već dugi niz godina poznati i priznati svjetski (rock) fotograf, bile su povod organizaciji sinoćnje izložbe u prostorima Galerije Kortil na Sušaku. Organizatori izložbe su udruga Livingstone te Odjel gradske uprave za kulturu grada Rijeke.

Rašićevu izložbu u Rijeku je doveo Denis Redić iz udruge Livingstone, dok je za postavljanje izložbe zaslužna kustosica Jolanda Todorović. Na izložbi se mogu razgledati mnoge zanimljive fotografije slavnog glazbenika, između ostalog i fotografija Bowiea koji lebdi na dasci iznad pozornice.

Nakon otvaranja izložbe program Tribute to David Bowie: “Farewell my hero”  nastavljen je u atriju Hrvatskog kulturnog doma uz razgovor i glazbu. Radijski voditelj i glazbeni urednik Radio Rijeke, Ivica Vrkić vodio je razgovor s fotografom Brianom Rašićem te poznatim riječkim publicistom Velidom Đekićem.

U pauzama između razgovora program su obogatile glazbene izvedbe Bowievih uspješnica u izvođenju plesne skupine Flame, mladog gitarista Frana Živkovića iz Rijeke, dua Livingstones te gitarista i glazbenog producenta Luke Čapete iz Zagreba.

Izložba je za javnost otvorena te se može razgledati do 12. lipnja 2016. godine.

MINI OSVRT: Dojmljiva reinterpretacija  Bowiejeve umjetnosti

Neosporni vrhunac riječkog happeninga posvećenog Davidu Bowieju bio je završni nastup glazbenika Luke Čapete koji je na iznimno dojmljiv način reinterpretirao Bowiejeve klasike “China Girl” i “Life On Mars”.

Inventivni Čapeta je na taj način učinio nešto što je zasigurno moglo obradovati i Bowieja negdje na nebu: krenuo je korak dalje od poznatih nam skladbi i dao im svoj, poseban pečat, što je umnogome umjetnički postupak kojim se obilato koristio i David Bowie za svoje prebogate karijere.

Na taj je način Čapeta i ponajbolje shvatio i oblikovao smisao jednog ovakvog happeninga koji se nije zadržao na pukom ponavljaju općepoznatih nam činjenica o Bowiejevu životu i djelu, već je glazbenikovoj ostavštini prišao s umjetničke,  reinterpretativne pozicije.

Robert Zeneral

 

Exit mobile version