RIJEČKA IZLOŽBA O DAVIDU BOWIEJU: Rašićeve fotografije naglasili sjajni nastupi Flame, Frana Živkovića i Luke Čapete

Neosporni vrhunac riječkog happeninga posvećenog Davidu Bowieju bio je završni nastup glazbenika Luke Čapete koji je na iznimno dojmljiv način reinterpretirao Bowiejeve klasike “China Girl” i “Life On Mars”

U Galeriji Kortil sinoć je otvorena foto-izložba posvećena glazbenoj legendi Davidu Bowieu.

Fotografije nedavno preminulog glazbenog velikana Davida Bowiea koje je tijekom dugogodišnje suradnje s poznatim glazbenikom napravio Branislav Brian Rašić, nekoć poznati fotograf popularnog glazbenog časopisa Džuboks, a već dugi niz godina poznati i priznati svjetski (rock) fotograf, bile su povod organizaciji sinoćnje izložbe u prostorima Galerije Kortil na Sušaku. Organizatori izložbe su udruga Livingstone te Odjel gradske uprave za kulturu grada Rijeke.

IMG_1217

Rašićevu izložbu u Rijeku je doveo Denis Redić iz udruge Livingstone, dok je za postavljanje izložbe zaslužna kustosica Jolanda Todorović. Na izložbi se mogu razgledati mnoge zanimljive fotografije slavnog glazbenika, između ostalog i fotografija Bowiea koji lebdi na dasci iznad pozornice.

IMG_1212

Nakon otvaranja izložbe program Tribute to David Bowie: “Farewell my hero”  nastavljen je u atriju Hrvatskog kulturnog doma uz razgovor i glazbu. Radijski voditelj i glazbeni urednik Radio Rijeke, Ivica Vrkić vodio je razgovor s fotografom Brianom Rašićem te poznatim riječkim publicistom Velidom Đekićem.

IMG_1226

U pauzama između razgovora program su obogatile glazbene izvedbe Bowievih uspješnica u izvođenju plesne skupine Flame, mladog gitarista Frana Živkovića iz Rijeke, dua Livingstones te gitarista i glazbenog producenta Luke Čapete iz Zagreba.

IMG_1230

Izložba je za javnost otvorena te se može razgledati do 12. lipnja 2016. godine.

MINI OSVRT: Dojmljiva reinterpretacija  Bowiejeve umjetnosti

Neosporni vrhunac riječkog happeninga posvećenog Davidu Bowieju bio je završni nastup glazbenika Luke Čapete koji je na iznimno dojmljiv način reinterpretirao Bowiejeve klasike “China Girl” i “Life On Mars”.

Inventivni Čapeta je na taj način učinio nešto što je zasigurno moglo obradovati i Bowieja negdje na nebu: krenuo je korak dalje od poznatih nam skladbi i dao im svoj, poseban pečat, što je umnogome umjetnički postupak kojim se obilato koristio i David Bowie za svoje prebogate karijere.

luka čapeta

Na taj je način Čapeta i ponajbolje shvatio i oblikovao smisao jednog ovakvog happeninga koji se nije zadržao na pukom ponavljaju općepoznatih nam činjenica o Bowiejevu životu i djelu, već je glazbenikovoj ostavštini prišao s umjetničke,  reinterpretativne pozicije.

Robert Zeneral

izložba bowie IMG_1240 IMG_1234 IMG_1231 IMG_1228 IMG_1224 IMG_1223 IMG_1222 IMG_1220 IMG_1219 IMG_1215 IMG_1211 IMG_1209 IMG_1208 IMG_1206 IMG_1202

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari