MIĆO U SVOM STILU

Riječki aktivist šokirao prisutne na Klobučarićevom trgu: “Umjesto parka imamo dječje groblje”

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Poznati riječki aktivist Milivoj Mićo Antolović danas je povodom otvorenja paviljona i uređenja dječjeg igrališta na Klobučarićevom trgu izveo performans sa sijenom.

Antolović je ovom prilikom izrazio svoje neslaganje s planom uređenja trga “Ispred Tesle” te sa širim projektom Europske prijestolnice kulture u sklopu kojeg se realizira i uređenje samog trga.

U postavljene paviljone Antolović je postavio sijeno kojim je aludirao kako se ovim planom uređenja djecu i građane tretira kao ovce, glasajući se tom prilikom kao navedena životinja. Također, na majici koju je nosio stajao je sljedeći natpis: ” Jasle, sjenik za ovce. Umjesto igrališta, parka, bedema, trg – dječje groblje”.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Podsjetimo, postavljanje paviljona naznačilo je početak javnih aktivnosti projekta “Šašavi Klobučar,” kroz koji udruga Urbani separe u narednim mjesecima ovaj javni gradski prostor ispred OŠ Nikola Tesla želi oplemeniti zelenilom i dodatnim sadržajima za ugodniji boravak prolaznika i stanovnika ovog dijela grada.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Naime, od 2016. godine, od kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor u samom centru grada nije pronašao drugu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Klobučarićev trg tako je jedan od rijetkih većih neuređenih javnih prostora u centru grada, a na kojem se okupljaju kvartovska djeca i učenici osnovne škole koja veći dio trga koriste za igranje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Još jedna bolna točka ovoga trga jest dio srednjovjekovnog zida koji još stoji razlomljen  pokraj crkve Uznesenja Marijina i čeka svoje stavljanje u funkciju, odnosno povratak na nekadašnje mjesto, u blizini sadašnje stambeno poslovne zgrade “Galerija Riječka”. Zid je već trebao biti vraćen na spomenuto mjesto, no konzervatori nastoje osmisliti prikladan način postavljanja istoga. O toj temi smo već pisali OVDJE.

Spomenuti projekt, dakle, ima za cilj osmisliti dostojno uređenje zapuštenog gradskog trga koji je mnogim Riječanima trn u oku. Hoće li se u toj namjeri uspjeti ostaje nam za vidjeti u narednim mjesecima.

Performans Antolovića popratila je i naša kamera.

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari