RIJEKA SE BUDI KAO EPK: Riječani stazom dugom 232 metra krenuli iz prošlosti u budućnost, u godinu Europske prijestolnice kulture!

Idi na originalni članak
Foto: Riječanin/Mateo Levak

Program riječke tvrtke Thorax – “Rijeka, koraci i vrijeme” – posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti

Oglas

Rijeka se danas probudila kao Europska prijestolnica kulture! Iako službeni dio otvorenja programa Rijeka 2020 EPK slijedi u poslijepodnevnim satima u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana. pl. Zajca, Riječani već od jutra mogu uživati u 70-tak prigodnih programa na gotovo 40 lokacija!

Gdje ćeš biti 1. veljače 2020.? Donosimo cjelodnevni program otvorenja EPK!

Otkriven program svečanog otvorenja EPK u Zajcu! Donosimo cijeli program

Podsjećamo, danas u užem središtu grada vlada nešto drugačiji režim prometa.

Besplatni gradski i prigradski autobusi, ulice zatvorene za promet, veliki tulum u središtu grada i jedinstvena Opera Industriale koja će se dogoditi u riječkoj luci, u subotu 1. veljače u centar Rijeke će, bez sumnje, privući tisuće ljudi na otvorenje Europske prijestolnice kulture.

Na dan otvorenja EPK 1. veljače besplatan javni gradski i prigradski prijevoz; zatvoren promet i parkirališta u centru grada!

Povezani VIDEO:

Jedan od najzanimljivijih programa je “Rijeka, koraci i vrijeme” koji se održava danas od 9.30 do 12 sati na Korzu.

Pomoću vremenske crte duge 232 metra posjetitelji ulaze u riječku povijest gdje uz pomoć vodiča upoznaju razna važna događanja iz tog vremenskog razdoblja.

Događaji su prikazani glumom, odgovarajućom scenografijom, natpisima i vizualima!

“Rijeka, koraci i vrijeme” program je koji u naravi predstavlja instalaciju, odnosno prikaz, kroki riječke povijesti u 20. stoljeću na brz, jednostavan i atraktivan način – na Korzu, pješačkoj žili-kucavici grada Rijeke!

Povijest, odnosno društveno politička događanja u gradu Rijeci u 20. stoljeću su iznimna u svakom smislu, jedinstvenosti, intenzitetu, “gustoći”, tragediji, dinamici… možda je najbolje referirati se na opisni naziv romana “Vježbanje života” Nedjeljka
Fabria koji je roman opisao kao kronisteriju izvodeći taj izraz iz riječi kronologija i histerija.

Pogled na političku kartu riječke regije u proteklih stotinu godina otkriva da je na tome dijelu Hrvatske postojalo čak 10 država.

Riječanin rođen 1913. koji je poživio do 1991. godine bio je stanovnik Austro-Ugarske Monarhije, Države Slovenaca, Hrvata i Srba, Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, Talijanske uprave za Kvarner, Slobodne Države Rijeke, Kraljevine Italije, Kraljevine
Jugoslavije, Trećeg Reicha, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske!

Nažalost, poantu ove izložbe/instalacije u sklopu programa otvorenja Rijeke EPK nisu shvatili neki pojedinci koji su na društvenim mrežama potaknuli histeriju kontra jednoga od izložaka, što je rezultiralo djelomičnim uništenjem izloška na Korzu, o čemu smo pisali OVDJE.

(FOTO) Sabotaža EPK instalacije na Korzu! Crvenom bojom premazana zastava jedne od bivših država u kojima je bila Rijeka!

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Exit mobile version