RIJEKA SLAVI 3. SVIBNJA: Položeni vijenci u povodu Dana oslobođenja Rijeke

U povodu obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke, izaslanstvo Grada Rijeke predvođeno gradonačelnikom Vojkom Obersnelom položilo je će vijence na spomen obilježja žrtvama fašizma stradalim u Drugom svjetskom ratu

Vijenci su položeni u spomen kosturnici na Starom groblju Gornja Drenova, Partizanskom groblju na Kozali, zatim kod Spomen kosturnice na Trsatu i na Spomeniku oslobođenja na Delti.

Uoči polaganja vijenaca na Spomenik oslobođenja, na Korzu je nastupila Gradska glazba Trsat, nakon čega su okupljeni članovi delegacije krenuli Korzom prema Spomeniku oslobođenja.

Uz gradonačelnika Obersnela u izaslanstvu Grada Rijeke bili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i njihovi suradnici.

Rijeka obljetnicu oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu ove godine slavi programom pod nazivom Slobodna Rijeka koji obuhvaća čitav niz događaja u organizaciji tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture, Grada Rijeke, Zaklade Friedrich Ebert, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašista Primorsko – goranske županije i Povijesnog društva Rijeka.

Godišnjica oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu obilježava se od 29. travnja do 6. svibnja 2019. godine.

Podsjetimo se kako je bitka za oslobođenje Rijeke 1945. godine, dakle pred sam kraj Drugog svjetskog rata, bila jedna od najtežih i najsloženijih, uz veliki broj žrtava. (OVDJE)

Delegacija Primorsko-goranske županije

Zapovjednik obrane, njemački general Ludwig Kubler branio je utvrđenu liniju Ingrid po svaku cijenu i do posljednjeg vojnika.

Kubler je dobio zapovijed da se pokuša probiti preko Ljubljane u Austriju i on u noći 2./3. svibnja kreće u proboj i istovremeno ruši lučka postrojenja, industrijske pogone i komunikacijska čvorišta u gradu.

Delegacija MUP-a PU Primorsko-goranske polaže vijence

U ranim jutarnjim satima 3. svibnja 1945. njemačka borbena grupa “Reindal” zaposjeda Šapjane, a dijelovi 188. divizije Rupu. Borci 19. divizije oslobađaju Viškovo, Marčelje i Kastav, a oko 13 sati potpuno je uništen otpor njemačkih zaštitnica i 3. bataljon 14. brigade oslobađa Rijeku. Istog dana oslobođeni su Volosko i Matulji.

Nakon 2. svjetskog rata, mirovnim ugovorom u Parizu 1947. Rijeka i Istra službeno su pripale Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari