ČESTITKE NAGRAĐENIMA!

RiMove: Pogledajte tko su dobitnici nagrada za najbolji likovni rad on line projekta Sportske lektire

U vijećnici Grada Rijeke održan je prijem uz dodjelu prigodnih nagrada najuspješnijim sudionicima likovnog natječaja održanog u sklopu online programa Sportska lektira, te njihovim mentorima.

Sportska lektira dio je projekta Sportske škole Grada Rijeke – RiMove koji se kao izvannastavna aktivnost, u sklopu produženog boravka, provodi u nižim razredima 11 osnovnih škola Grada Rijeke. Cilj ovog projekta je usmjeriti djecu prema vrijednostima sporta i to kroz čitanje sportske publicistike namijenjene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva obrazovanja.

Likovni natječaj pokrenut je kao dodatna motivacija učenicima koji su program Sportske lektire za vrijeme epidemije koronavirusa, pratili online. Naime, nakon što je zbog epidemije obustavljena nastava, onemogućeno je i čitanje sportske lektire u školama, stoga je Riječki sportski savez prilagodio program na način da djeca  mogu on line pratiti ilustracije i slušati sportske priče. Djeci osnovnih škola Grada Rijeke pripremljeno je 8 knjiga: Makata Taka Hela, Nježan put, Snježna kraljica, Igranje s vjetrom, Gospođica Hoppla, Igre bogova, Spretni Leon i  Veliki Sergej. Autori knjiga su Vitomir Spasović i Milka Babović, a knjige je čitala Danica Juričić Spasović.

Za program je iskazan veliki interes, pa je pokrenuta i nagradna igra u kojoj su učenici nižih razreda osnovnih škola Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije dostavljali likovne radove inspirirane sportskom lektirom.

„U Riječkom sportskom savezu smišljali smo kako da nastavimo s projektom i kako da djeca čitaju sportsku lektiru. Djeca su pratila priču putem Youtube kanala Riječkog sportskog saveza i na Sportskoj televiziji. Paralelno s time, pokušali smo djecu motivirati kroz crtež prikažu svoje viđenje sportske lektire“, kazala je predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, istaknuvši kako je između 246 pristiglih radova izabrano osam najboljih radova.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitao je nagrađenima, njihovim roditeljima i mentorima te kazao kako je na prvi pogled teško spojiti sport, lektiru i likovni, no kroz predstavljanje sportske lektire online sve je to uspješno objedinjeno. Ujedno je izrazio nadu kako će epidemija koronavirusoma uskoro završiti te da ćemo se od jeseni svi vratiti uobičajenim aktivnostima, kao u školi, tako i na sportskim terenima.

„Rijeka se ne mora brinuti za svoju kreativnost – pokazali ste da tešku situaciju možete pretvoriti u pozitivnu priču. Ovo je sjajan primjer kako najmlađi promiču sport, za što su i zasluženo nagrađeni“, kazao je pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, istaknuvši kako će HOO i ubuduće biti partneri Gradu u njegovim brojim aktivnostima.

Nagrađeni učenici i mentori:

 • OŠ “Kantrida” – Maks (Nikica) Bacinger, 2.a – mentor Katarina Jusup Dodig
 • OŠ “Kantrida” – Luka Mitrović, 2.a – mentor Katarina Jusup Dodig
 • OŠ “Podmurvice” – Marijan Dodig, 1.b – mentor Biljana Grbić
 • OŠ “Ivana Zajca” – Nives Pilipović, 6.b – mentor Koraljka Mahulja – Pejčić
 • OŠ “Nikola Tesla” – Ema Antonić, 4.a – mentor Klara Stojaković
 • OŠ “Turnić” – Magdalena Lovrenčić, 2. b – mentor Ljiljana Golić
 • OŠ “Nikola Tesla” – Tisa Štefanić, 1.a – mentor Marijana Vižentin Miknić
 • OŠ “Pećine” – Šimun Reljac, 3.razred – mentor Silvija Mavrinac

Nagrada za zalaganje učenika:

 • Niko Stošič, 3.razred – OŠ “Pećine” – mentor Silvija Mavrinac

Nagrada za zalaganje mentora:

 • Katarina Jusup Dodig – OŠ “Kantrida”

Posebna nagrada – PISMENI RAD:

 • OŠ “Trsat” – Maks Jurkotić, 3.a – mentor Nina Kamenski

RiMove promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu. Provode ga educirani treneri iz svake sportske grane i poznati riječki sportaši.

Program financiraju Grad Rijeka i Središnji državni ured za šport, a provodi  Zajednica sportskih udruga grada Rijeke „Riječki sportski savez“. Program  je besplatan za sve polaznike.

Prijemu su nazočili i pročelnik Odjela za sport Zdravko Ivanković, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, glavni tajnik RSS-a Slaviša Bradić, Središnji državni ured za Šport, načelnica Sektora za potporu sustavu športa Martina Jeričević, direktor Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj, autor knjiga Olimpijske priče Vitomir Spasović, predsjednik Saveza školskih sportskih društava grada Rijeke Ivan Vukić, glavni tajnik Zajednice sportova PGŽ  Darko Ivošević te nagrađeni učenici u pratnji jednog roditelja te njihovi mentori.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views