S VAMA U “NOĆI MUZEJA”: Riječani unatoč kišnom nevremenu “navalili” na gradske muzeje!

Foto: Riječanin

Kiša je neumorno lijevala, a mi smo se uputili na prvu stanicu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u prostoru nekadašnje tvornice Benčić. Posjetitelji su mogli razgledati veliku međunarodnu izložbu “Bijeg”…

Manifestacija “Noć muzeja” traje već više od 10 godina, a za glavni cilj ima popularizirati muzej kao prostor u kojem kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja. I ove godine riječki muzeji su otvorili vrata građanima te se nastojali pokazati u što boljem svjetlu.

Kiša je neumorno lijevala, a mi smo se uputili na prvu stanicu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u prostoru nekadašnje tvornice Benčić. Posjetitelji su mogli razgledati veliku međunarodnu izložbu “Bijeg”, čije je zatvaranje upravo u Noći muzeja. Izložba je dio međunarodnog projekta „Riskiraj promjenu“ koji u fokusu ima migracijske procese, pa ova izložba tematizira bijeg u širokom rasponu značenja i predstavlja ga kroz video i zvučne instalacije, cameru obscuru, fotografije, strip, povijesne dokumente i druge izloške.

Moglo se pogledati i izložbu “Hrpa Anastazija” Đorđa Jandrića, umjetnika koji se kroz svoj rad bavi fenomenom „hrpa“. Izložba je višedijelna prostorna instalacija koja se sastoji od fotografije, 442 frotaža reljefa crkve svete Stošije u Zadru, video i zvučnog zapisa te brodskih bokobrana, i svojevrstan je nastavak umjetnikovog rada iz 2001. godine kada je na fasadu navedene crkve intervenirao postavljanjem velikih brodskih bokobrana.

U prostoru izložbe „Bijeg“ s programom pod nazivom „Zemlje iz mašte 2“ nastupio je i plesni ansambl Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples “OŠ Vežica” dok je večer uveličao hrvatsko – talijanski duo The Hunting Dogs, electro-shocked pop duo koji čine Alba Nacinovich i Marco Germini.

Nakon MMSU-a odlazimo do Muzeja grada Rijeke gdje je bio izložen bogat opus riječkog slikara Maura Stipanova pod nazivom “Šetnja”/Passeggiata”. Posebno atraktivno bilo je razgledati metalnu tubu s dokumentima iz vremena izgradnje zgrade HNK Ivana pl. Zajca 1885. godine u kojem se nalaze pisma, nacrti i novčići s kraja 19. stoljeća. Prisutnima je svirao jazz trio Rajko Ergić.

Pomorski i povijesni muzej nikada nije razočarao svojom ponudom pa to nije bio slučaj ni ovog puta. Posjetitelji su mogli razgledati stalne postave Lapidarij, U obrani domovine, Kroz prozor Guvernerove palače i Staro oružje, Jedra Kvarnera i Tragovi vremena te izložbe Rigojanči– ljubav kao slatko nadahnuće te izložbe Spomen-crkva Sv. Duha u Javorci – „Bazilika mira“, Strojevi za računanje, izložba keramike “Morski puti” Udruge za kreativno staralaštvo “Vali” iz Kostrene te Claustra – skrivena ostavština starih Rimljana.

Osim toga moglo se i poslušati predavanje o korištenje suvremenih IT tehnika i tehnologija u svrhu promocije kulturne baštine te spoju kulturne baštine i novih tehnologija i pogledati dokumentarni film Claustra u redizajnu za slijepe i gluhe i još puno toga.

U Prirodoslovnom muzeju nikad ne nedostaje najmlađih uzrasta koje posebno oduševljaju životinje i biljni svijet. U skladu s tim zaposlenici muzeja napravili su i sadržaje za taj uzrast. Kratke edukativne aktivnosti za djecu i obitelji u kojima se treba osmisliti kako bi u budućnosti mogli izgledati Prirodoslovni muzej i njegovi djelatnici. Moglo se zabaviti u kutku s 3D printerom te s igrom “Touchery”, taktilnom igrom pamćenja.

Od ostalih izložbi valja spomenuti Mali salon gdje je bila otvorena izložba crteža iz MMSU-ovog fundusa, “Hommage crtežu”. Kustosica izložbe Vilma Bartolić, voditeljica zbirke crteža, osmislila ju je na način da se njome problematiziraju neka od muzejskih pitanja koja u uobičajenim izložbenim programima ostaju izvan percepcije promatrača.

Hrvatski muzej turizma smješten u opatijskoj villi Angiolini ponudio je svima zainteresiranima besplatan razgled izložbe “Bio jednom jedan car”, u kojem se može vidjeti djelić bogate i osebujne povijesti grada Opatije. Tu povijest čine impozantna imena careva, kraljeva, carevića, grofova, kneginja i brojnih drugih članova najuglednijih carskih i kraljevskih dvorova koji su posjetili Opatiju. Uz izožbu organizirano je predavanje “Slavni gosti, jučer, danas, sutra” te glazbeni program u kojem je nastupio dio ansambla Zagrebačke filharmonije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari