PRVI POTEZ

Simboličnom igrom šaha na Korzu započeo 22. međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana”

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić na velikoj šahovskoj ploči na Korzu ispred zgrade Grada Rijeke simbolički su odigrali prvi potez kojim je promoviran 22. međunarodni ženski šahovsku turniru “Cvijet Mediterana – Rijeka 2022.”.

Međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana“ održava se od 6. do 12. ožujka, u tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan žena te se javnom promocijom turnira želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Turnir se održava u Šahovskom domu Rijeka, a na njenu sudjeluju šahistice iz šest europskih zemalja: Poljske, Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Sudionice ovogodišnjeg međunarodnog ženskog šahovskog turnira “Cvijet Mediterana – Rijeka 2022” pozdravili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i uručili im prigodne poklone, a zatim su na velikoj šahovskoj ploči veličine 4X4 metra simbolički odigrali prvi potez kojim je promoviran ovaj u svijetu poznati šahovski turnir.

Velemajstorsku trojku predvodi svjetski priznato šahovsko ime Olga Zimina, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora. Bugarka Viktorija Radeva upravo je u Rijeci ispunila treću normu, a time i titulu velemajstorice. Velemajstorsku trojku zaključuje Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je pobijedila na ovom turniru, što dovoljno govori o snazi natjecanja. Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvode mlada talentirana Poljakinja Anna Kubicka i Ljilja Drljević koja je bila i prvakinja Srbije. Članica kluba organizatora Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države. Nastupit će i 3 FIDE majstorice, juniorka Anamarija Radiković, seniorska viceprvakinja države koja ima i prvu normu za titulu međunarodne majstorice kao i Patricija Vujnović. Tu je i jaka Bugarka Nadya Toncheva koja ima zavidan rejting i titulu muškog Fide majstora, a listu zaključuje solidna Slovenka Petra Kejžar.

Direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga Ivan Mandekić naveo je impresivan podatak da je ovaj turnir do sada ugostio preko 60 velemajstorica, 50 međunarodnih majstorica iz preko 30 zemalja, što zasigurno potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Grada Rijeke, naše županije i Hrvatske.

Kao i svake godine iz “Šahovskog doma Rijeka”, uz pomoć medija te putem elektronskih šahovskih tabli bit će širom svijeta odašiljani “live” prijenosi šahovskih mečeva na web stranici www.cvijet-mediterana.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari