SKRIVENI GASTRO-BISER: Okruglice od sipe, lazanje s bakalarom i “Zdjelicu Borik” možete probati samo na jednom mjestu u gradu!

Idi na originalni članak

Konoba Borik na Pećinama pravo je mjesto za gurmane i sve ljubitelje dobre hrane

Oglas

Iako pod ovim imenom i upravom postoji već više od deset godina, konoba Borik koja se nalazi na Pećinama, točnije u ulici Šetalište XIII divizije 86, za jedan broj Riječanki i Riječana relativno je manje poznata gastro-lokacija. Oko 300 metara prije okretišta autobusne linije broj 1, na Plumbumu, trebate skrenuti desno uskom cesticom koja će vas dovesti nadomak male lučice za barke uz koju se nalazi i mala skrivena plaža Srebreno (a ako nastavite dalje pećinskom šetnicom uz more brzo ćete stići do svima poznate plaže, Ružićevo).

U tom mirnom i ugodnom ambijentu smjestila se konoba/trattoria Borik, koja ime nosi prema nazivu obližnjeg parka u kojem se nalazi.

Ponukani brojnim pozitivnim iskustvima koje smo čuli te pogotovo visokom ocjenom uglednog portala TripAdvisor, koji nudi preporuke hotela, restorana, resorta te razne informacije za turiste, odlučili smo posjetiti ljupku konobu te probati neka od jela iz veoma bogate i inovativne gastro ponude.

 

Interijer konobe možemo opisati kao rustikalni s naglaskom na mediteranskom ugođaju starih konoba gdje možete vidjeti stare ormare, alate, a posebno nas je oduševio stari drveni hladnjak koji definitivno spada u raritetne muzejske primjerke.

 

Unatoč ugodnom ambijentu i lijepom pogledu na more s obližnje terase, najveća kvaliteta ove konobe jest jedinstvena i bogata gastronomska ponuda. Mi ćemo vam ukratko, tekstualno i slikovno dokumentirati specijalitete koje smo probali.

Kao toplo predjelo probali smo lazanje, ali nikako ne one klasične već lazanje s komadima bakalara na podlozi od salate i cherry rajčica, fino dekorirano s peršinom i mrkvom. Uz, probali smo i pohane okruglice od sipe s palentom i blitvom poslužene sa tartar umakom te dekorirane radićem.

Iako nas je već predjelo razoružalo i dobrano zadovoljilo apetit, glavno jelo nas je “dokrajčilo”. Uživali smo u gastronomskoj deliciji te ujedno i specijalitetu konobe, “Zdjelici Borik”, koja se sastoji od četiri vrste mesa u umaku od senfa i prošeka.

 

Uz zdjelicu poslužen nam je i domaći kruh s maslinama i maslinovim uljem koji se proizvodi u konobi. Sve to zalili smo  istarskim chardonnayeom te točenim pivom Hirter. Netko voli vino a netko više preferira pivo. Vama na izbor.

Kažu da najbolje dolazi na kraju, pa smo tako i mi uživali u desertu – probali smo ukusni i kremasti tiramisu te “Torticu Borik” koja se sastoji od biskvita, kreme od vrhnja s bijelom i mliječnom čokoladom te omotom od tamne čokolade.

Od ostale ponude u konobi valja izdvojiti janjeće kotlete, rižoto od sipe, teletinu i janjetinu ispod peke, biftek u umaku od škampi, hobotnicu ispod peke, gulaš od divljači s domaćim njokima, jadranske lignje na žaru, brudet od bakalara i hobotnice, domaće pljukance s pršutom i vrganjima te još štošta.

Predani, vrhunski kuhari, nenametljivi i gostoljubivi konobari te mnogim generacijama poznati “gazda” koji je uvijek tu negdje, u kuhinji ili u razgovoru sa svojim gostima na terasi, samo su veliki plus općem dojmu.

Ambijent u kojem se konoba nalazi ne može se dočarati riječima, jednostavno ga morate vidjeti – borovi, zelenilo, more, tišina te probrani gastronomski specijaliteti razlozi su zbog koji ćete na sat ili dva zaboraviti na svakodnevne brige i probleme.

U Boriku vas neće nastojati “zavarati” samo ambijentom i interijerom, u Borik ćete dolaziti najviše zbog hrane. Razlog?  Takvu hranu još niste nigdje probali!

Na kraju, ne preostaje nam ništa drugo nego toplo vam preporučiti konobu Borik i zaželjeti – dobar tek!

Exit mobile version