SPEKTAKL U „ZAJCU“: Komični „Falstaff“ zatvara jedinstvenu opernu trilogiju „Verdi-Shakespeare-Surian“!

Vanja Zelčić, Biljana Kovač, Ivana Srbljan, Anamarija Knego

Nakon iznimnog uspjeha opera „Macbeth“ i „Otello“, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian, jedinstveni operni projekt u Hrvatskoj, zatvara komični „Falstaff“

Posljednja i jedina Verdijeva komična opera kojom je veliki Maestro odaslao vedri pozdrav svijetu pri kraju svog životnog puta, bit će premijerno izvedena u ponedjeljak, 7. svibnja 2018. u 19 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, a potom 10. i 12. svibnja. Opernom predstavom u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića dirigirat će maestro Ville Matvejeff.

Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Biljana Kovač, Ivana Srbljan

Intenzivnu kolektivnu igru, punu komičnog naboja i duhovitih zapleta, cijelog opernog ansambla predvodi, naravno, nacionalni prvak Giorgio Surian u naslovnoj ulozi. Slavnog Shakespeareova lika, osebujnog osiromašenog plemića i ostarjelog zavodnika Sir Johna Falstaffa, Surian je s velikim uspjehom igrao više puta tijekom svoje bogate i blistave međunarodne karijere.

„Falstaff je svjestan kako više nije mlad, ali i dalje ima muški poriv ostati zauvijek mladim zbog žena. Poduzima sve ne bi li se na brzinu domogao novca, a nije mu zapravo ni do ljubavi. Upravo zato je zabavan i smiješan. Iako svjestan, čim popije čašu vina, izgubi se u fantaziji da je lijep, još uvijek poželjan, da je frajer“, kaže Surian o Falstaffu.

Četverolist „veselih žena windsorskih“ čine sjajne pjevačice i sjajne komičarke Anamarija Knego (u alternaciji s Ingrid Haller) kao Alice Ford, Vanja Zelčić kao Nanetta, Ivana Srbljan kao Mrs Quickly te Biljana Kovač kao Meg Page.

Iako naslovljene imenima muških likova, sve tri opere riječke Trilogije, podsjetimo, posveta su ženskom rodu. Marin Blažević navodi: „Četiri žene windsorske nemoguće je svesti na simboličke figure ili dramaturške funkcije jer su uspostavljene kao kompleksne osobe koje svojim karakterima oblikuju i usmjeravaju dramske situacije. Njihovi su principi ironija i invencija, otpor i solidarnost. One su žene koje upravljaju svojim pravima. Usprkos svima koji im to pravo osporavaju.“

U ostalim ulogama, uz orkestar i zbor riječke Opere, nastupit će Robert Kolar, Aljaž Farasin, Sergej Kiselev, Marko Fortunato i Dario Bercich.

Dramaturgu-redatelju Marinu Blaževiću, koreografkinji Selmi Banich, kostimografkinji Sandri Dekanić te oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću, stalnim članovima autorske ekipe svih opera Trilogije, ovoga puta pridružuje se scenograf Dalibor Laginja.

Dario Bercich

„Falstaff“ je nastao prema motivima Shakespeareove komedije „Vesele žene windsorske” i scenama dvodijelne povijesne drame „Henrik IV”, a zajednički rad Verdija i libretista Arriga Boita na ovoj je operi trajao gotovo tri i pol godine. Boito je tada kazao: „Završit ćemo moćnim praskom smijeha – to će zapanjiti svijet!”.

Iako je Verdiju tada bilo 79 godina, „Falstaff” pršti svježinom i originalnošću, duhovitim dosjetkama i humorom, a s dubokim uvidom u ljudsku prirodu i profinjenim osjećajem za dramu.

Ova je opera nedvojbeno jedan od vrhunaca talijanske operne literature, glazbeno-scensko remek-djelo koje su posebno cijenili najveći dirigenti 20. stoljeća, poput Toscaninija, Karajana i Soltija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari