"KONTINUIRANO PONAVLJATI ČINJENICE"

Svečanom akademijom u Guvernerovoj palači obilježen Dan antifašističke borbe

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe

Prigodnim govorom na svečanosti obratili su se zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut, koji su svim Riječankama i Riječanima, stanovnicima Primorsko-goranske županije i svim građanima Hrvatske čestitali Dan antifašističke borbe.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako se istina i činjenice o antifašizmu moraju kontinuirano ponavljati kako bismo kod svih naših građana osvijestili značaj antifašizma te kako bi mlađe generacije mogle naučiti iz povijesti, mogle argumentirano govoriti u sadašnjosti i ne ponavljati greške u budućnosti.

„Danas se nažalost susrećemo s mnogima koji veličaju fašizam što predstavlja potencijalnu opasnost. Povijest nas je nažalost naučila da mržnja zna naći svoj put, da se nečovječne ideje osvajanja, razaranja i ubijanja mogu ponovno rasplamtjeti. Moramo glasno dignuti glas protiv svih onih koji svojim pjesmama, simbolima i odorama veličaju fašističke i ustaške simbole, koji ljude dijele po nacionalnosti, vjeroispovijesti i sve one koji relativiziraju zločine iz mržnje,“ kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako moramo biti svjesni da nije bilo antifašizma mi danas ne bismo živjeli slobodan život u slobodnoj državi.

Svi dosezi omogućeni su strašnim borbama u Drugom svjetskom ratu – žrtve su bile ogromne, a među zadnjima je oslobođena Rijeka koja je iz rata izašla gotovo potpuno srušena. Naši sugrađani su svoje srce i živote ostavili i u Domovinskom ratu, ponovno časno braneći suverenitet naše zemlje.

Gradonačelnik Filipović: Antifašizam poštujemo kroz svakodnevnu aktivnost

„Antifašizam poštujemo, ne kroz prazne riječi, već kroz svakodnevnu aktivnost, kroz odluke koje donosimo i kroz poštovanje prema svim društvenim pravima i slobodama. U identitetu Rijeke nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju, osvajanju i agresiji. Rijeka će se i nadalje otvarati prema svijetu, prema novim tehnologijama, novim tržištima i novim idejama – imajući uvijek na umu da su u naš grad dobrodošli svi koji se raduju ljepoti življenja i stvaranja, a naša će vrata biti zatvorena onima koji siju mržnju i žele društvo prema svojim vlastitim interesima“, poručio je gradonačelnik Filipović.

U svom je govoru ujedno je pozvao sve pripadnike političkih stranaka koje djeluju u Rijeci, našoj Županiji i Republici Hrvatskoj da i nadalje u svom radu uvažavaju vrijednosti antifašizma, jer je to civilizacijska tekovina moderne i demokratske Europe.

„Rijeka i cijela naša regija ponosne su što je u našoj tradiciji, ali i u našim sadašnjim opredjeljenjima, antifašizam uzdignut na najvišu ljestvicu te se njime vodimo u svim našim djelovanjima. Pozivam antifašiste Rijeke, sve generacije, neka i nadalje budu glas savjesti koji će nama koji donosimo odluke ukazivati na društvene nepravde i neiscrpne mogućnosti humanog razvoja“, naglasio je Filipović.

U ime SABA PGŽ Tamarut je kazao kako je pandemija koronavirusa spriječila da se mnogobrojnim aktivnostima obilježe značajne godišnjice iz naše povijesti: protekle godine 75 godina od završetka 2. svjetskog rata, a ove godine 80 godina od njegova početka.

„Vjerujem da će COVID proći, tragovi će ostati ali virus kojim revizori povijesti pretvaraju gubitnike u pobjednike, dan pobjede u dan poraza proglašavajući antifašizam floskulom hara, nažalost, i dalje ovom zemljom. Ustaškim parolama i pozdravima, koji se i dalje ne kažnjavaju, vraćaju ovu zemlju u prošlost istovremeno najavljujući mračnu budućnost punu mržnje prema drugima i drugačijima – ako ih svi zajedno u tome ne spriječimo!“ poručio je Tamarut.

Zamjenik župana Braut: Moramo stvarati društvo antifašizma

Dan antifašističke borbe obilježavamo u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica kraj Siska. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

„Ponosni smo što je upravo iz Hrvatske krenuo antifašistički pokret upalivši plamen otpora koji se potom proširio u svim smjerovima i ujedinio civilizirani svijet u borbi protiv naci-fašističkog okupatora i njegovih saveznika. Taj je pokret u Hrvatskoj od početnih nekoliko desetaka boraca u šumi Brezovica narastao do gotovo četvrt milijuna, promijenio je tijek povijesti i širom otvorio vrata demokraciji, toleranciji, zajedništvu i demokratskoj budućnosti suvremene Europe. Antifašizam jest i zauvijek mora ostati neizostavan dio hrvatskog nacionalnog identiteta“, istaknuo je zamjenik Braut.

Naglasio je kako nije dovoljno jednom godišnje svečano obilježiti Dan antifašističke borbe u vrijeme kada se gotovo svaki dan suočavamo s pokušajima povijesnog revizionizma, u vrijeme kada fake news, natpisi na društvenim mrežama i teorije zavjere imaju više utjecaja na javni diskurs od činjenica sadržanih u povijesnim knjigama, u vrijeme kada se u javni prostor uspješno plasiraju laži kao što su da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav ili da je NDH bila ostvarenje povijesne težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom.

„Protiv takvih laži možemo se boriti samo inzistirajući na istini i to kroz obrazovanje i odgoj, kako u školi tako i u obitelji te javnom prostoru. Moramo učiti našu djecu kritički razmišljati da bi ih opremili za život u suvremenom svijetu gdje su sve informacije, ali i dezinformacije dostupne sa dva klika na računalu. Upravo zato ne smijemo zaboraviti pouke naučene u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Moramo stvarati tolerantno i uključivo društvo lišeno ekstremizama, nacionalizama, mržnje i netolerancije. Društvo koje će biti na ponos svima koji su se žrtvovali za te vrijednosti. Društvo koje će se uvijek naći na ispravnoj strani povijesti. Društvo antifašizma“, poručio je zamjenik Braut.

U glazbenom djelu programa nastupila je Katja Budimčić Sabljar uz pratnju Zvonimira Radišića na gitari.

Snimku akademije moguće je pogledati na You tube kanalu regionalne televizije Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari