Sveučilište u Rijeci doniralo Medicinskom fakultetu vrijedno 3D učilo

Nakon uručenja donacije studenti su na licu mjesta imati prilike isprobati učilo i učiti anatomiju sinusa uz pomoć ovoga jedinstvenog 3D modela

Danas je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Alen Ružić dekanu Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Tomislavu Rukavini, uručio vrijednu donaciju, učilo koje će osuvremeniti nastavu i pomoći studentima i specijalizantima otorinolaringologije u učenju i svladavanju novih znanja i vještina.

Prigodom uručenja donacije prorektor za znanost Alen Ružić izjavio je da je Sveučilište ponosno realizacijom ovog zajedničkog projekta, u koji je uključeno više njegovih sastavnica, u ovom slučaju Medicinski fakultet i Tehnički fakultet, kao i Ured za transfer tehnologije i Znanstveno-tehnologijski park Step RI.

Prorektor Ružić istaknuo je da riječko Sveučilište u svojoj provedbi ima politiku sustavnog razvoja te da će ovakvih uspješnih, zaokruženih projekata biti još više, sve u cilju postizanja izvrsnosti i ostvarenja uspješnih rezultata, a putem zajedničkog razvoja i projekata Sveučilište će povezivati znanstvenike i poduzetnike.

Dekan Rukavina zahvalio je Sveučilištu i prorektoru Ružiću na vrijednoj i značajnoj donaciji, koja će omogućiti znatno kvalitetniju nastavu, a studentima omogućiti stjecanje novih znanja i vještina te istaknuo da je u realizaciji učila 3D Fes Slices bila ključna suradnja i potpora Sveučilišta.

Donaciji su prisustvovali prof. dr. sc. Darko Manestar, voditelj projekta i projektnog tima, doc. dr. Sven Maričić, član tima koji je, uz prof. dr. sc. Mladena Perinića s Tehničkog fakulteta, zaslužan za realizaciju 3D Fess Slices modela, Sofija Tomić iz Ureda za transfer tehnologije i Neven Tamarut, direktor za razvoj poslovanja Step Ri Sveučilišta u Rijeci.

Za realizaciju modela Fess Slices upotrijebljena su sredstva iz Programa podrške uredima za transfer tehnologije koji financira Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), u vrijednosti 162.551 kn, a osiguranje financija i aktivnosti potrebnih do okončanja projekta omogućili su Ured za transfer tehnologije i Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Model je zaštićen u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama registriranim industrijskim dizajnom te je dodatno međunarodno registriran žigom FESS SLICES kako bi se označio njegov izlazak na svjetsko tržište.

Vlasnik intelektualnog vlasništva jest Medicinski fakultet, a Sveučilište je kroz svoj Ured za transfer tehnologije osiguralo sredstva iz kojih je financirana izrada 50 modela nulte serije iz koje su Medicinskom fakultetu i studentima donirana tri modela.

Nakon uručenja donacije studenti su na licu mjesta imati prilike isprobati učilo i učiti anatomiju sinusa uz pomoć ovoga jedinstvenog 3D modela, a sva pojašnjenja i upute dobili su iz prve ruke, od profesora Darka Manestra.

Ovom značajnom donacijom Sveučilište u Rijeci omogućilo je studentima riječkog Medicinskog fakulteta da budu prvi korisnici modela koji je po korištenim tehnologijama i funkciji jedinstven u svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari