U FAZI „RUŠI“: Počelo uređenje Palače Šećerane, sjedišta budućeg Muzeja grada Rijeke

Rekonstrukcijom i opremanjem ova prekrasna barokna palača postat će sjedište gradskog muzeja

Djelatnici ljubljanske tvrtke VG5 d.o.o. započeli su radove na obnovi Palače Šećerane u kompleksu bivše tvornice Benčić koja će po završetku biti sjedište Muzeja grada Rijeke.

Rekonstrukcijom i opremanjem ova prekrasna barokna palača postat će sjedište gradskog muzeja. Riječ je o projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, za koji je Gradu odobreno 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Operativni program Konkurentnost i kohezija

Integrirani program „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ uključuju obnovu i stavljanje u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motorni brod Galeb i Palaču Šećerane, u sklopu bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić. Program uključuje kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne i promotivne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu.

Realizacija ovog projekta sastavni je dio Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020. godine. Trenutno se na objektu izvode grubi građevinski radovi uklanjanja nadogradnji, žbuke, stropova i podova u koje će se smjestiti nove instalacije i potrebna infrastruktura, u funkciji novog muzeja, a koji će potom biti obnovljeni ili zamijenjeni onima predviđenima projektom.

Svi oslici i reljefi na zidovima, koje je Hrvatski restauraterski zavod već restaurirao, zaštićeni su posebnom oblogom kako se ne bi oštetili za vrijeme izvođenja radova.

Oba stalna muzejska postava, u Palači i na motornom brodu Galebu, rade timovi stručnjaka.

Projekt Benčić: Ervin Dubrović, Sabrina Žigo, Marija Lazanja Dušević, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović

Projekt Galeb: Ema Makarun, Kristina Pavec, Deborah Pustišek, Tvrtko Jakovina, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović

Na oba postava Muzej grada Rijeke intenzivno surađuje sa srodnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Projektom obnove ne mijenjaju se gabariti Palače i njena konstrukcija već se najvećim dijelom zadržava njezin reprezentativni karakter, ali u novoj interpretaciji i funkciji. Uz građevinske radove, uvode se novi sigurnosni i tehnički sustavi koji omogućuju suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.

U prizemlju zgrade bit će smješteni poslovni prostori. Prvi i drugi kat bit će izložbeni prostori muzeja. Na trećem katu bit će prostori za rad kustosa i ostalog pratećeg osoblja. U potkrovlju bit će tehnički prostori muzeja i spremišta.

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine. Grad Rijeka do sada je uložio oko 12 milijuna kuna u višegodišnja istraživanja i restauraciju vrijednih artefakata Palače, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom po čijim su osnovama predložene smjernice za potrebu izrade projektne dokumentacije njene obnove.

Palača je sagrađena kao upravna zgrada tvornice šećera 1752. godine, na inicijativu tršćansko-riječke kompanije. Nakon požara 1785. značajno je obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom.

U 19. stoljeću služila je kao upravna zgrada tvornice duhana, a potom i tvornice motora “Rikard Benčić”.

Projekt Europske prijestolnice kulture uključuje i velike infrastrukturne zahvate u kompleksu Benčić gdje će se, u Palaču Šećerane, obnoviti i staviti u funkciju i ostali objekti. Tako je već dovršena prva faza preseljenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u tzv. H objekt. Slijede radovi rekonstrukcije Dječje kuće (ciglena kuća) i nove knjižnice (T objekt), također u kompleksu Benčić, a realizacija ovih projekata financirat će se i sredstvima Urbane aglomeracije Rijeka i to u iznosu od oko 69 milijuna kuna, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views