TRADICIJA I AVANGARDA

U IKI NASTAJE “MINI-KAMPUS”! Ministrica Divjak obišla novi aneks Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obišla je aneks zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pokraj Opatije, u koji je uloženo 15,9 milijuna kuna te istaknula da još ima puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno i više pridonosi razvoju gospodarstva

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci dobio je naime novu zgradu – aneks, a tim povodom obišla ga je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

”Svi koji smo danas ovdje, a većina nas je bila tu i na samome početku gradnje ove zgrade, vjerujem da samo danas zadovoljni rezultatom. Drago mi je čuti da je moto ovog Fakulteta da želi i može više, a taj nam moto svima treba biti zajednički. Jasno je da Hrvatska ne može biti otok, kako u turizmu, tako i u znanosti i tu je od iznimne važnosti suradnja. Ova je zgrada rezultat takve suradnje. Sveučilište u Rijeci snažno je orijentirano ka jačanju svoje uloge u zajednici u kojoj djeluje i želi pružiti svoj doprinos. Slučajno se poklopio datum, ali danas je točno 3 godine mojeg ministarskog mandata u kojem cijelo vrijeme ističem važnost kooperacije, zajedničkog djelovanja i pomake unaprijed. Od ukupno 25 centara kompetencija u Hrvatskoj, ovaj Fakultet surađuje s čak dva.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sveučilište u Rijeci iskoristilo je velike prilike i jedno je od dva sveučilišta koja su potpisala programske ugovore. Ogroman, još uvijek dijelom nedovoljno iskorišten potencijal, leži u akademskoj zajednici i nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti upregnuti akademsku zajednicu u razvoj gospodarski politika u Hrvatskoj. Svim studentima želim da im ove nove prostorije daju dodatan podstrek u njihovim akademskim uspjesima”, zaključila je ministrica nakon obilaska.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana predstavila je projekt: ” Aneks zgrade Fakulteta bruto površine 1.250 m² izgrađen je neposredno iza postojeće zgrade Fakulteta s kojom je i povezan. Aneks je u potpunosti namijenjen studentima: u prizemlju se nalazi knjižnica i čitaonica, a na višim etažama dvorane za nastavu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Početku realizacije projekta izgradnje ”Mini-kampusa” u Iki prethodile su brojne pripremne aktivnosti u koje se ubrajaju rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izgradnja nove pristupne ceste (ujedno i pristupnog puta obalnom pojasu lučice – javne luke Ika), izrada projekte dokumentacije i dobivanje svih potrebnih suglasnosti, kako od Senata Sveučilišta u Rijeci, tako i Vlade RH, za preuzimanje financijskih obveza na teret državnog proračuna.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vrijednost radova iznosi gotovo 16 milijuna kuna (s PDV-om), a radove je izvodila građevinska tvrtka GP Krk. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinanciralo je projekt iznosom od 7 milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci iznosom od 2,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos osiguran od strane Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Izgradnjom novoga aneksa rješava se problem neadekvatnih prostornih uvjeta u kojima fakultet trenutno djeluje i otvara mogućnost realizacije cjelovitog kompleksa na lokaciji Ika. Nakon završetka gradnje aneksa pristupilo se i adaptaciji postojeće zgrade Fakulteta. Završna će faza ovih radova obuhvatiti opremanje nove zgrade ugostiteljsko-turističke namjene u funkciji obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu institucija je s tradicijom dugom više od 50 godina, na kojoj je diplomu steklo više od 15.000 studenata koji danas svojim znanjima aktivno doprinose razvoju hrvatskog turizma. Studenti Fakulteta dolaze iz područja cijele Hrvatske, a 70% studenata dolazi izvan PGŽ-a. Fakultet je razvio cijelu vertikalu visokog obrazovanja za turizam, ugostiteljstvo i održivi razvoj, od preddiplomskih do doktorskih studija, a paralelno prateći potrebe tržišta rada akreditira programe cjeloživotnog obrazovanja od značaja za rast kompetencija polaznika”, zaključila je dekanica.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U ime Studentskog zbora Fakulteta prisutnima se obratila Paola Petrinec, naglasivši kako će studentima biti lijepo, ugodno i poticajno boraviti u suvremenim, moderno opremljenim novim prostorijama.

Kristijan Staničić, direktor Turističke zajednice RH i predsjednik Gospodarskog savjeta FMTU-a izjavio je: ”Preko 10 % BDP-a u svijetu donosi turizam, a u Hrvatskoj je taj postotak gotovo 20 %. Stoga je iznimno važno da institucije poput ovog Fakulteta proizvode izvrsne turističke kadrove i važno je da zajedno unaprjeđujemo te institucije. Povijest ovog Fakulteta je duga, a budućnost svjetla”.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zamjenica primorsko-goranskog župana gđa Marina Medarić kazala je: ”Čestitam na ovom uspjehu, u godini kada slavite i 60 godina Fakulteta. Uz Turističku srednju školu i ovaj Fakultet, Opatija je pravi centar turističkog obrazovanja. Sveučilište u Rijeci strateški je partner Županiji na brojnim projektima i tako će biti i ubuduće. Mogu najaviti da će se Primorsko-goranska županija priključiti financiranju opremanja ovih krasnih novih prostorija”.

”Posebna energija i entuzijazam uvijek vlada na našem ‘Turističkom faksu’, kako ga skraćeno zovemo. Sjedinjenim naporima Ministarstva, Sveučilišta i Fakulteta uspjeli smo i to bez zaduživanja financirati ovaj projekt, kojeg je Senat Sveučilišta ocijenio iznimno važnim. One je temelj gradnje ztv. ‘mini-kampusa’, kojeg uz naš ‘veliki’ Kampus na Trsatu, želimo razviti ovdje u Iki. Ovo je je sjajan rezultat dekanice i uprave Fakulteta, ali i proizvod kvalitetne suradnje.

Nećemo dopustiti da nam nitko oduzme optimizam te zadovoljni onime što smo postigli, uvijek gledamo unaprijed, ka nekim novim projektima. Tijekom ljeta u ovome se objektu mogu održavati ljetne škole, seminari i kongresi pa se nadam da će se ovaj aneks razviti u prepoznatljiv centar. Za Sveučilište u Rijeci ovo je značajan događaj i s veseljem gledamo daljnji razvoj ovoga Fakulteta”, rekla je rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Gradonačelnik Opatije g. Ivo Dujmić naglasio je kako je Opatiji jako bitan ovaj Fakultet, budući da je turizma daleko najvažnija grana u gradu.

”Imamo dobru suradnju s Fakultetom na raznim projektima, poput lučice i pristupne ceste, a kadrovi koji izlaze s Fakulteta uistinu su vrhunski. Ponosni smo na Fakultet kao Grad i promoviramo ga diljem Europe. Strategiju razvoja grada Opatije dali smo napisati upravo Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, jer znanost je ta koja nas mora voditi”, zaključio je gradonačenlik Dujmić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari