Galerija | U Kostreni nad morem postavljene atraktivne klupice! Dizajnirao ih poznati umjetnički kolektiv Numen/For Use

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Poznati mjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnirao je atraktivne klupice koje je izradila tvrtka Prostoria, a postavljene su na vidikovcu u Kostreni, iznad plaže Svežanj. Dio je to programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Prelijepa plaža Svežanj je zahvaljujući programu Lungomare Art Europske prijestolnice kulture podvrgnuta dizajnerskoj intervenciji.

Naime, kako bi se plaža još više i bolje istaknula, međunarodni umjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnira razigranu i korisnu opremu za plažu. Klupice, kabina za presvlačenje, tuš… i slična oprema naći će svoj trajni dom na plaži Svežanj koja nije preplavljena isključivo turistima, već pruža utočište lokalcima, radnicima, studentima i umirovljenicima.

Upravo ta činjenica autore ove urbane opreme, ujedno i Lungomare Art umjetničke instalacije, obvezuje na posebno pažljiv pristup temeljen na potrebama i željama dosadašnjih te budućih korisnika plaže, a osim izravnog interveniranja u okoliš, što će povećati broj načina na koji posjetitelji mogu koristiti ovaj prostor, projekt grupe Numen/For Use usredotočen je na funkcionalnu i simboličku važnost zajedničkog javnog prostora.

Umjetničku-dizajnersku grupu Numen/For Use, čije se aktivnosti temelje na kontinuiranoj zajedničkoj praksi, čine Sven Jonke koji živi i radi u Berlinu, Christoph Katzler koji živi u Beču i Nikola Radeljković, koji prebiva u Zagrebu.

Njihovi su projekti usmjereni na doživljaje opuštanja kroz dizajn, primjerice, raznih vrsta sjedala, stolica, naslonjača i sofa odnosno na posebnu vrstu inovativnog dizajna interijera kao mjesta za odmor, razgovor, sastanke, rasprave i ljubavne priče. Druga su im zona interesa tzv. arhitektonske parazitske strukture, koje stvaraju dodatne prostore, a koje su uvijek omiljene među posjetiteljima, dok im je treća preokupacija izrazito suvremen pristup kazališnoj scenografiji.

Veliki javni projekti poput redizajna splitske rive, lansiraju ih među najpoznatije dizajnere u regiji, a na projektu redizajna kostrenske plaže Svežanj, surađuju s lokalnim dizajnerom kostrenjaninom Branimirom Paškvanom. Glavni partner Europskoj prijestolnici kulture u provedbi ovog projekta je Općina Kostrena.

Podsjećamo, Lungomare Art Europske prijestolnice kulture na devet lokacija na Kvarneru, gradi deset svojevrsnih spomenika za budućnost. Trajni radovi će kroz 2020. godinu biti postavljeni u Brseču, Lovranskoj Dragi, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Poznati europski kustos Michal Koleček, ovu je važnu zadaću povjerio renomiranim umjetnicima, dizajnerima i arhitektima iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji svojim trajnim umjetničkim instalacijama tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari