U ovom mjestu u okolici Rijeke protiv divljeg odlaganja otpada bore se videonadzorom!

Ugrađen je video nadzor za područje Dubine a desetak kazni već je poslano na adrese počinitelja

Prije desetak dana u funkciju je pušten nadzorni sustav za područje Dubine u općini Jelenje.

Navedeni prostor, inače poznat kao mjesto na kojemu se godinama ilegalno taloži krupni otpad, od strane privatnih i pravnih osoba, sada je dobio adekvatnu zaštitu odnosno nadzor. Prema informacijama iz Općine Jelenje, desetak kazni već je poslano na adrese počinitelja!

Nove kamere danju i noću snimaju Dubinu

Nova vlast u Općini Jelenje značajna sredstva uložila je u sanaciju i čišćenje Dubine kao jednog od gorućeg problema po pitanje ekologije u jelenjskom kraju ali i Primorsko-goranskoj županiji, prenose službene mrežne stranice Općine Jelenje.

U nešto više od godinu dana uloženo je gotovo 300 tisuća kuna na sanaciju i izgradnju platoa na kojima će se posaditi prigodno bilje.

Novi video nadzor zaokružuje kompletnu priču i omogućava da očišćeni prostor zaista ostane uredan, odnosno da na njemu nema krupnog otpada. Nakon više od deset godina projekti vezani uz sanaciju i nadzor su s riječi prešli na djela.

– Glave prometnice na području Dubine sada su pokrivene kamerama. Također, poštivajući zakonsku proceduru postavljene su i prigodne tabele koje označavaju da je prostor pod videonadzorom. Nova tehnologija zaista gura vjetar u leđa našem komunalnom odjelu. Potrudili smo se postaviti kamere u 4K rezoluciji koje snimaju danju i noću, pa se počinitelj zaista bistro i kvalitetno vidi u svako dobra dana – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje dodajući kako su prema pokazateljima, koje je i potvrdio video nadzor, najčešći počinitelji upravo pravni subjekti odnosno tvrtke koje od krajnjeg korisnika izvrše i naplate uslugu zbrinjavanja otpada ali kasnije isti ilegalno deponiraju u Dubinu koja spada u vodozaštitno područje.

Dino Piljić i Robert Marčelja na terenu

Planira se uvesti i ophodnja područja

Iako je Republika Hrvatska vlasnik navedenog zemljišta na području općine Jelenje, nakon više od 10 godina započela je sanacija prostora kako mještani ne bi morali strahovati od ekoloških ekscesa i zaista ružne slike koja vlada kada se obilazi navedeno područje.

Svake godine iz proračuna Općine Jelenje planira se izdvojiti dovoljna količina novaca, kako bi do kraja ovog mandata prostor Dubine bio adekvatno očišćen.

Nove table upozoravaju prolaznike da je područje pod video nadzorom

Navedena ulaganja upravo se štite putem video nadzora, a planira se uvesti i ophodnja područja.

Dan na terenu s komunalnim redarom

Proveli smo jedan dan na terenu s komunalnim redarom te uvidjeli dinamiku ilegalnog odvoza krupnog otpada na jelenjsko područje.

– Svakodnevno, na desetak vozila, različitih kategorija i veličina, dovozi krupni otpad u Dubinu. Putem novog videosustava koji uživo bilježi i reproducira događanja u Dubini zaprimamo video zapis i fotografije te pokrećemo postupak protiv počinitelja, sukladno zakonu. Mnogo puta kada pozovemo osobe na razgovor u prvi tren kažu da nisu ilegalno dovezli otpad na navedeno područje, ali kad im pokažem slike ili video zapis priča tek onda doživljava obrat u pozitivnom smislu, prepričava svoja iskustva Sandi Manestar, komunalni redar u Općini Jelenje dodajući kako je desetak kazni već poslano počiniteljima.

A on svoj fascikl i tvrdi disk svakodnevno puni fotografijama i video zapisima!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views