U POČAST RIGOJANČIJU: U Guvernerovoj palači predstavljena “slatka” slikovnica Rigo Janči

“Da je meni netko napravio ovakav kolač ne bih ga nikada ostavila”, riječi su to Anđe Marić, hrvatske glazbenice, blogerice i spisateljice nakon što je po prvi puta probala slatku deliciju

Marić je zajedno sa ilustratorom Stjepanom Lukićem osmislila je i dizajnirala predivnu slikovnicu “Rigo Janči – ljubav kao slatko nadahnuće”, inspiriranu romansom bogate plemkinje Clare Ward i romskog glazbenika Janosa Riga koja nam je podarila i omiljenu riječku slasticu – rigojanči.

Slikovnica je nastavak istraživačkog projekta Svetozara Nilovića iz muzeja Peek&Poke, koji je uz pomoć djelatnika Pomorskog i povijesnog muzeja te ravnateljice Tee Perinčić, prije izvjesnog vremena krenuo u otkrivanje ove slatke povijesne priče.

Radi se o zanimljivom dijelu riječke povijesti, a koliko ova tema intrigira javnost pokazuje i sinoć ispunjena Mramorna dvorana Guvernerova palače. Nema druge nego zaključiti kako Riječani vole romantiku, kolače, ali i svoju povijest.

Oduševljenje brojem okupljenih nisu mogli sakriti niti autorica teksta Anđa Marić, ilustrator Stjepan Lukić, izdavač Silvano Frančišković iz Naklade Uliks, kao ni sam inicijator projekta Nilović.

 “Ne mogu vjerovati da je ovoliko ljudi došlo, kao da su neki izbori, mi smo nešto obećali i svi su došli”, rekla je Marić izazvavši smijeh okupljenih.

Naglasila je kako je iznimno sretna što je imala priliku napisati priču o Clari i Rigu iako je bilo izazovno njihovu priču prilagoditi za dječji uzrast.

Nakon predstavljanja slikovnice, okupljeni su imali priliku degustirati rigojanči, a zatim je uslijedio koncert polaznika Glazbene škole “Ivan Matetić Ronjgov” iz Rijeke kao posveta slikovnici te prvom danu proljeća. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari