U Rijeci održan poslovni susret „Pametni gradovi i urbane tehnologije“

U Znanstveno-tehnologijskom parku STEPRI Sveučilišta u Rijeci održan je poslovni susret na temu „Pametni gradovi i urbane tehnologije“

Riječ je o događaju koji je, uz Grad Rijeku, Sveučilište u Rijeci i Centar kompetencija za pametne gradove Smart RI d.o.o, organizirao Austrijski ured za vanjsku trgovinu „Advantage Austria“ s ciljem razmjene iskustava, tehnologija i znanja između austrijskih i hrvatskih gradova, institucija i dobavljača urbanih tehnologija koji su prezentirali svoje proizvode i usluge.

Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu

Konferenciji su nazočili pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić, pročelnik gradskog Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, a okupljene je u svom uvodnom govoru pozdravio predsjednik Gradskog vijeća grada Rijeke Andrej Poropat, istaknuvši predanost Grada u sudjelovanju i slijeđenju europskih digitalnih strategija i smjernica, što pokazuje i sudjelovanje Rijeke u europskom projektu „Digital Cities Challenge“.

„Današnja je tema vrlo zanimljiva i važna, budući da nema isključiv fokus na komercijalni aspekt, već na sinergiju različitih sektora s ciljem nastavka razvoja i uspješnog osmišljanja i provođenja projekata sa širokom javnom namjenom“, rekao je Poropat, kazavši kako je Rijekina digitalna usmjerenost sve prepoznatljivija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Predsjednik Gradskog vijeća grada Rijeke Andrej Poropat

U ime ureda „Advantage Austria“, Sonja Holocher-Ertl navela je važnost digitalnih tehnologija u rješavanju aktualnih problema klimatskih promjena i nestašice resursa, s nastojanjem da se količina ispušnih plinova i tvori svede na nulu te maksimalno poveća korištenje resursa.

Tijekom programa gradski pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić predstavio je Strateški plan „Rijeka – pametan grad 2019.-2020.“ u kojem je predstavio razvoj i potencijal grada te prepoznavanje važnosti zajednice i javnog interesa prilikom apliciranjem i provođenje europskih projekata.

Damir Medved iz Centra kompetencija za pametne gradove Smart RI

Također, predstavnik tvrtke Smart RI d.o.o. Damir Medved predstavio je rad Centra kao mjesta gdje se samoupravni, sveučilišni i poslovni sektor spajaju s usmjerenjem na digitalna rješenja za održivi okoliš, promet i mobilnost te sigurnost, a u sklopu konferencije prezentirani su uspješni, kao i nadolazeći Smart City projekti koji će se realizirati u Rijeci u narednom periodu, čemu je slijedio poslovni sastanak.

Foto: Grad Rijeke

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari