U Rijeci predstavljen vodič za mlade roditelje o ranom razvoju djeteta

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad” nastao je “Vodič za obitelj i rani razvoj” namijenjen roditeljima djece najmlađe uzrasti.

Vodič je stvoren radom Tematske grupe za potporu obitelji i mladima, odnosno velikog broja raznovrsnih riječkih stručnjaka iz gradske uprave, zdravstvenih institucija i udruga uključenih u projekt “Rijeka – Zdravi grad”.

Publikacija je predstavljena na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, savjetnica za predškolski odgoj Odjela Tea Mičić, te voditelj tematske grupe “Rijeka – Zdravi grad”, Darko Roviš s Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZJZ PGŽ.

Spomenuvši kako mentalno zdravlje predstavlja ključan faktor kvalitete cijelog života, Roviš je kazao kako je za zdravlje djeteta od iznimne važnosti osigurati kvalitetno okruženje za njegov/njezin razvoj.

„Mozak je posebno osjetljiv u ranoj dobi i vrlo podložan na utjecaj okoline, to je razdoblje kada dijete razvija socijalno-kognitivne sposobnosti za doživljavanje sebe i svijeta, pri čemu se posljedične razlike u različitim odgojima djece u daljnjem tijeku života dodatno povećavaju, a ne smanjuju“, rekao je Roviš.

Također je naveo kako vodič, osim smjernica u brojnim temama kao što su razvojne faze, učenje govora, poticanje kreativnosti, važnost igre u razvoju, pravilna prehrana, higijena zubi, sport i rekreacija, tehnologija i dječji razvoj, roditeljstvo i roditeljske vještine te odgoj darovite djece, pruža i pregled specijaliziranih ustanova za rad s djecom kojima se roditelji mogu obratiti.

Tea Mičić navela je kako je cilj vodiča omogućiti svakom mladom roditelju da se upozna sa stručnim sadržajem o ranom razvoju djeteta, kazavši kako im je pomoć pri pravilnom odgoju posebno potrebna u vrijeme brzih životnih promjena. Suvremeni način života pred roditelje često stavlja probleme u kojima velik broj njih u svojim odgojnim metodama ne uzima u obzir specifične karakteristike djeteta i njegove/njezine potrebe, čime mogu umanjivati svoju važnu i veliku ulogu.

Mičić je kazala kako su tiskane verzije vodiča distribuirane svim riječkim dječjim vrtićima, koje će ih uručivati roditeljima, posebno onima novoupisane djece. uz digitalne primjerke dostupne svima na web stranicama Grada Rijeke, županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i riječkih vrtića.

Prema riječima pročelnice Karle Mušković, Rijeka je na posljednjoj Konsenzus konferenciji projekta „Rijeka – Zdravi grad“ kao jedan od prioriteta petogodišnjeg razdoblja odabrala upravo zdravstvene potrebe obitelji i mladih. Uz gotovo tridesetogodišnje kreiranje zdravstvenih politika prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Rijeka je jedan od osnivača i najaktivnijih članova Hrvatske mreže zdravih gradova, a od 1998. godine i formalna članica dugoročnog međunarodnog projekta Europske mreže zdravih gradova, čiji je cilj staviti naglasak gradskih politika na sve moguće aspekte zdravlja i uspostaviti široku multisektorsku suradnju.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari