REPREZENTATIVNI PROSTOR

Galerija |U Rijeci svečano otvorena Dječja kuća; predsjednik Milanović zadivljen: “U Zagrebu ovakvih projekata nema!”

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dječja kuća, jedinstveni objekt u Hrvatskoj, namijenjen djeci i njihovu stvaralaštvu, otvoren je u petak u bivšem industrijskom kompleksu Benčić u Rijeci

Oglas

Danas je u Rijeci, u novom kvartu kulture koji nastaje u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić, svečano otvorena još jedna, treća po redu zgrada. Ova je najposebnija, najvedrija i najšarenija i predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Riječ je o Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Riječka Dječja kuća danas je otvorena na svečanosti u kojoj su sudjelovali Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Svečanost je, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, okupila manji broj uzvanika, među njima rektoricu Riječkog sveučilišta Snježanu Prijić Samaržija, zamjenike riječkog gradonačelnika Marka Filipovića i Nikolu Ivaniša te predsjednika riječkog Gradskog vijeća Andreja Poropata.

Gradonačelnik Vojko Obersnel na otvorenju je istaknuo kako je Dječja kuća najvrjednije nasljeđe projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Ona je važna za nove naraštaje Riječana, u kojoj će djeca moći pronaći ono što ih zanima, poput filma, glazbe, 3D printanja, knjiga i ostalog, ocijenio je riječki gradonačelnik.

Naglasio je da je u cjelokupno uređenje kompleksa Benčić uloženo 250 milijuna kuna, od čega su pola novci iz europskih fondova, a to ga čini najvećom investicijom u kulturi od hrvatske samostalnosti.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da može izraziti zadovoljstvo, divljenje, ali pomalo i zavist, jer, kako je istaknuo, u Zagrebu takvih projekata nema.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ovo je kultura srca koja nas čini građanima”, istaknuo je predsjednik Republike.

Na svečanom otvaranju bila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je rekla da je važno ulaganje u dječju kreativnost i jačanje kompetencija djece i mladih kako bi ona kasnije postala aktivni stvaratelji u kulturi ili upućeni korisnici.

Više u VIDEOPRILOGU (obilazak za medije 25. 03. 2021.)

“Drago mi je da se u okviru EPK osmislio i inkubirao ovaj prostor, koji obuhvaća sve vrste umjetnosti i kulture. To je putokaz i drugim sredinama da se okrenu djeci i mladima, istaknula je.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministrica je ovom prigodom podsjetila da je Ministarstvo pokrenulo program Ruksak pun kulture, namijenjen područjima koja nemaju mogućnosti pružanja kulturnih sadržaja kao Rijeka ili drugi veći gradovi. Tako je prije dva tjedna u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrenut program koji omogućuje djeci osnovnih škola da bar jedan dan sudjeluju u kulturnom stvaralaštvu, rekla je Obuljen Koržinek.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota je podsjetila da je programski pravac EPK nazvan po tom objektu, Dječja kuća, poslužio kao platforma za vježbanje suradnje različitih ustanova i umjetničkih grana te senzibiliziranje djece na nove prostore. Primjer je dječji festival Tobogan, koji se održava četiri godine za redom, i izložba 51000 Balthazargrad u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koju je pogledalo više od 12 tisuća posjetitelja.

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. On je danas, uz pročelnika riječkog gradskog odjela za kulturu, Ivana Šarara, visokim uzvanicima predstavio Dječju kuću. U obilasku su uzvanicima predstavljene sve prostorije kuće, njena funkcionalnost i moderna oprema namijenjena razvoju kreativnosti i znanja djece 21. stoljeća.

U izgradnju Dječje kuće je uloženo 45,4 milijuna kuna, od čega je 29,2 milijuna nepovratno financirano europskim novcem. Dodatno je u opremanje uloženo 9,2 milijuna kuna, što je u cijelosti osigurano u gradskom proračunu.

Dječja kuća je uređena u Ciglenoj kući, u sklopu projekta revitalizacije toga bivšeg tvorničkog kompleksa zajedno s preuređenjem T-objekta u novu zgradu riječke Gradske knjižnice. Uređenje tih dvaju objekata stoji 162,1 milijun kuna, od čega je iz europskih fondova 68,2 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjeluje s 10 milijuna kuna, a ostalo pokriva Grad Rijeka.

Ciglena kuća je dio bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, a izgrađena je krajem 19. stoljeća kao prostor za sušenje duhana tadašnje tvornice duhana. Posebnost njezine prenamjene u Dječju kuću je što je sačuvan vanjski plašt od crvene cigle, a unutar njega je izgrađena nova betonska nosiva konstrukcija.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Autor projekta je riječki arhitekt Saša Randić a izvođač radova bila je tvrtka ING-GRAD iz Zagreba. Dječja kuća je u najvećem dijelu opremljena hrvatskim dizajnerskim proizvodima i namještajem mlade hrvatske tvrtke “Prostoria”.

U prizemlju je prostrani slobodni dnevni boravak u kojem djeca mogu boraviti s roditeljima i zabaviti se bez najavljenog dolaska ili upisa u neku od radionica. Na prvom i drugom katu je višenamjenska dvorana sa 75 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i pozornicom. Tu će se prikazivati dječji filmovi, izvoditi predstave i glazbeni programi, priređivati književne večeri, a djeca će moći prikazivati i gledati filmove koje su sama izradila u obližnjemu kinostudiju.

Foto: Facebook/Dječja kuća

Uz dvoranu su i druge radionice sa suvremenom opremom za audio i videostvaralaštvo te prostorije bez određene namjene u kojima će djeca moći kombinirati kreativne sadržaje.

Na trećem katu je novi prostor Dječjeg odjela Gradske knjižnice “Stribor” s 32 tisuće knjiga, a na krovu još jedan višenamjenski zatvoreni prostor te terasa na kojoj će se, među ostalim, moći održavati radionice i izvoditi predstave.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri riječke kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Danas su ravnatelji ovih ustanova – Slobodanka Mišković, Niko Cvjetković, Magdalena Lupi Alvir i Branka Benčić – na različitim punktovima u kući uzvanicima pojasnili način rada s djecom koji će se u ovoj kući odvijati.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

A osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, što znači da se sve ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz knjiga koje se nalaze u dječjem knjižnom odjelu Stribor, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja… i sve tome slično. Jer kultura u Dječjoj kući nije samo sadržaj koji se gleda, sluša ili čita, ona je sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Valja podsjetiti da u Bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić proteklih nekoliko godina nastaje riječki kvart kulture Benčić. Ondje je u tzv. H objektu bivše tvornice, u prvoj fazi već uređen i otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji na toj lokaciji djeluje od 2018. godine. U studenom 2020. u Upravnoj zgradi bivše tvornice, tzv. Palači šećerane, otvoren je novi prostor i stalni postav Muzeja Grada Rijeke. Danas je u Ciglenoj zgradi otvorena Dječja kuća. I još predstoji dovršetak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Izgradnja kvarta kulture tj. obnova ovih zgrada industrijske baštine, najveće je ulaganje u kulturu od početka razdoblja samostalne Hrvatske. U velikom se dijelu ove obnove financiraju europskim sredstvima i to zahvaljujući dobro pripremljenim projektima na temelju kojih su Rijeci odobrena značajna bespovratna EU sredstva.

Dječja kuća trebala je tijekom prvih tjedan dana biti otvorena za organizirane obilaske građana, a od 6. travnja započeti s održavanjem različitih programa za djecu, no s obzirom na današnje najave o zabranama različitih kulturno-umjetničkih aktivnosti u Primorsko –goranskoj županiji u sklopu provedbe pojačanih epidemioloških mjera, izvjesno je da će se prethodno najavljen program revidirati o čemu će mediji i šira javnost biti obaviješteni u nadolazećim danima.

U svakom slučaju, Dječja kuća u Rijeci već sada predstavlja ogroman kreativni potencijal koji će, prije ili kasnije, dočekati svoje male stanare, a to su djeca Rijeke i njene šire okolice, ali i mali gosti Rijeke. Svi će oni moći prisustvovati lutkarskim predstavama, projekcijama filmova za djecu, izložbama i različitim kreativnim radionicama te na taj način kulturu upijati i primati, ali i aktivno stvarati.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Exit mobile version