REPREZENTATIVNI PROSTOR

Galerija | U Rijeci svečano otvorena Dječja kuća; predsjednik Milanović zadivljen: “U Zagrebu ovakvih projekata nema!”

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dječja kuća, jedinstveni objekt u Hrvatskoj, namijenjen djeci i njihovu stvaralaštvu, otvoren je u petak u bivšem industrijskom kompleksu Benčić u Rijeci

Danas je u Rijeci, u novom kvartu kulture koji nastaje u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić, svečano otvorena još jedna, treća po redu zgrada. Ova je najposebnija, najvedrija i najšarenija i predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Riječ je o Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Riječka Dječja kuća danas je otvorena na svečanosti u kojoj su sudjelovali Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Svečanost je, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, okupila manji broj uzvanika, među njima rektoricu Riječkog sveučilišta Snježanu Prijić Samaržija, zamjenike riječkog gradonačelnika Marka Filipovića i Nikolu Ivaniša te predsjednika riječkog Gradskog vijeća Andreja Poropata.

Gradonačelnik Vojko Obersnel na otvorenju je istaknuo kako je Dječja kuća najvrjednije nasljeđe projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Ona je važna za nove naraštaje Riječana, u kojoj će djeca moći pronaći ono što ih zanima, poput filma, glazbe, 3D printanja, knjiga i ostalog, ocijenio je riječki gradonačelnik.

Naglasio je da je u cjelokupno uređenje kompleksa Benčić uloženo 250 milijuna kuna, od čega su pola novci iz europskih fondova, a to ga čini najvećom investicijom u kulturi od hrvatske samostalnosti.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da može izraziti zadovoljstvo, divljenje, ali pomalo i zavist, jer, kako je istaknuo, u Zagrebu takvih projekata nema.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ovo je kultura srca koja nas čini građanima”, istaknuo je predsjednik Republike.

Na svečanom otvaranju bila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je rekla da je važno ulaganje u dječju kreativnost i jačanje kompetencija djece i mladih kako bi ona kasnije postala aktivni stvaratelji u kulturi ili upućeni korisnici.

Više u VIDEOPRILOGU (obilazak za medije 25. 03. 2021.)