SVE ZA MALE FILMOLJUPCE

U riječkoj Dječjoj kući otvoreno jedino kino za djecu u Hrvatskoj! Pogledajte kako izgleda…

Dvorana raspolaže sa 75 sjedećih mjesta, a jedna od njenih posebnosti jest to što je prilagođena i osobama s poteškoćama sluha

Nova i čudesna Dječja kuća – jedinstvena riječka ustanova osmišljena posebno za djecu i njihovu aktivnu ulogu u kulturi i umjetnosti – konačno je otvorila svoja vrata u rekonstruiranoj ciglenoj zgradi bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić.

Na četiri kata ove izuzetne kuće smještena su sva moguća kulturna odredišta koje riječki mališani, ali i djeca iz daljih krajeva, mogu zamisliti, a koja će zajednički voditi četiri gradske ustanove: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Riječ je o ustanovama koje su prepoznate po dugogodišnjem radu s djecom, a u novom prostoru, uzimaju značajan korak naprijed – ne samo da poučavaju djecu o umjetnosti i kulturi već ih i osnažuju da upravo jezikom kulture i umjetnosti izraze svoje ideje, ideje 21. stoljeća.

Uz novotvorenu knjižnicu, lutkarske i izložbene prostore te niz radioničarskih kutaka, prostor Dječje kuće krase i nova kinodvorana te dva studija za montažu i zvuk koja će, na najvišem tehnološkom nivou, djeci istodobno omogućiti gledanje i stvaranje vrijednih filmova i drugih audiovizualnih sadržaja.

Te će filmske aktivnosti u Dječjoj kući voditi Art-kino koje kroz razne edukativne programe njeguje rad s djecom i za djecu već dugi niz godina. Povodeći se mišlju kako je kreiranje kulturnih sadržaja jednako važno kao i njihovo konzumiranje, proteklih je godina Art-kino osmišljavalo brojne programe kojima je cilj stimuliranje kreativnog sudjelovanja djece u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanju filmske umjetnosti, te razvijanju dječjeg izražavanja uključivanjem u razne procese stvaranja.

Neki od njih su Škola u kinu, Putujuće filmske radionice, Kino-dan, Festival Tobogan, Festival VAFI&RAFI, već etablirani kao nezaobilazni edukativni sadržaji na području našeg grada, ali i šire.

Uz to je u Art-kinu osmišljen i proveden niz radionica poput onih animacije, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, snimanja video reportaže, sinkronizacije i brojnih drugih, a u kojima su sudjelovali etablirani filmski autori poput Martine Meštrović, Borisa Poljaka, Leona Lučeva, Ivana Marušića Klifa i drugi. Takve će se aktivnosti provoditi i dalje, u tehnološki suvremenom i jedinstvenom okruženju Dječje kuće.

Gledanje i stvaranje filmova po najnovijoj modi

Novootvorena dvorana koju će Art-kino imati na raspolaganju, opremljena je najsuvremenijom tehnološkom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos zvučnom tehnologijom.

Dvorana raspolaže sa 75 sjedećih mjesta, a jedna od njenih posebnosti jest to što je prilagođena i osobama s poteškoćama sluha. Ona će, osim za prikazivanje novih filmova za obitelji, djecu i mlade koji su dosad u Art-kinu bili objedinjeni u sklopu Obiteljskog programa, također postati novo odredište vrtićkih i mlađih osnovnoškolskih polaznika programa Škola u kinu.

Osim kinodvoranom, Art-kino će upravljati i dvama studijima za snimanje i montažu koji će, uz visokokvalitetnu i raznovrsnu tehnološku opremu, omogućiti izvođenje niza radioničarskih i edukacijskih programa za djecu: od stvaranja igranih i dokumentarnih filmova, TV reportaža i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova. Mjesto simbiotskog prikazivanja i kreiranja filmskog stvaralaštva iznjedrit će zasigurno i brojne nove koncepte.

Intenziviranjem postojećih programa Art-kina za djecu i mlade, isti se namjeravaju koristiti kao platforma za stvaranje novih, prvenstveno audiovizualnih sadržaja koji će kroz vrhunske tehničke uvjete koje Dječja kuća nudi, omogućiti implementaciju brojnih noviteta u osmišljavanju, organizaciji i provođenju radioničkih programa, a sve u svrhu stjecanja kontinuiranih navika posjećivanja kulturnih događaja, te izražavanja ideja kroz brojne umjetničke i stvaralačke procese mladih osoba.

Što je na programu?

Od 27. ožujka do 1. travnja vrata Dječje kuće otvorena su za organizirane vođene ture zainteresiranih građana, a u tom periodu na velikom platnu nove kinodvorane povijest prvih prikazanih filmova ispisuju Crni vuk, bijeli vuk poznate hrvatske autorice Ivane Guljašević Kuman, francuski animirani filmovi Atelje Biance Mansani i Ris u gradu Nine Bisiarina, prikazani u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, zatim neizostavne avanture profesora Baltazara u epizodi Ulični svirači te kratki filmovi mladih filmašica i filmaša nastali na radionicama Art-kina proteklih godina.

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u Dječju kuću donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar Duša u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču Slavna invazija medvjeda na Siciliju, dansku animiranu avanturu Tvornica snova i Disneyjev najnoviji hit Raya i posljednji zmaj

Ulaznice za filmske programe od 8. do 11. travnja u Dječjoj kući dostupne su na blagajni Art-kina te na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više o sadržajima i programima Dječje kuće može se naći na službenim stranicama Dječje kuće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari