VEGETARIJANSKA OAZA NA PEĆINAMA: Probali smo zdravu, svježu i ukusnu hranu u bistrou Tifan na Pećinama

Vegetarijanski bistro Tifan dio je hostela Dharma koji se nalazi na Pećinama, u Spinčićevoj ulici 2

Za one koji se ne znaju orijentirati po adresama reći ćemo kako se hostel i bistro nalaze u prostorima nekadašnje Tvornice Vulkan, a u jednoj od zapuštenih tvorničkih hala, 2013. godine otvoren je hostel Dharma koji je jedinstveni turistički objekt u našem gradu, upravo zbog činjenice promoviranja holističkog pristupa turizmu. Posebna pažnja se poklanja zdravoj prehrani, raznim oblicima aktivnog odmora poput joge i meditacije te uređenju i brizi za okoliš.

hostel dharma

Nas je posebno zanimao vegetarijanski bistro Tifan u kojem se priprema lakto-vegetarijanska hrana bez mesa, ribe i jaja sa svježim i sezonskim namirnicama. Dio namirnica koji se koristi u pripremanju jela raste u obližnjem uređenom vrtu ispred hostela, što cijelom procesu pripreme hrane pridaje poseban dojam.

bistro tifan

bistro tifan

Bistro ne nudi alkoholna pića te je zabranjeno pušenje – mnoge nepušače a ujedno i gurmane-vegetarijance ovo bi trebalo posebno razveseliti. Poseban dojam na gosta ostavlja vanjska terasa s pogledom na lijepo uređeni vrt i park ispred hostela te more na koje se pruža predivan pogled.

bistro tifan

Bistro Tifan u svojoj ponudi sadrži internacionalna vegeterijanska jela, pa tako između ostalog možete probati indijski sabji s rižom, makedonski gravče na tavče s palentom, turske kofte u umaku od rajčica, grčku tjesteninu s povrćem te se zasladiti s orijentalnim slasticama halvom i harissom, dunavskim valovima, muffinima, voćnim krostatama te pitama s raznim nadjevima. Ukusnu hranu možete probati svakim danom do 16 sati osim nedjelje, kada je bistro zatvoren. Cijena dnevnog menija koja uključuje glavno jelo sa dva do tri priloga, salatu, slasticu ili juhu, iznosi svega 30 kuna.

bistro tifan

bistro tifan

Ukoliko pak niste u mogućnosti doći do bistroa, hranu možete naručiti radnim danom do 10 sati, a dostavit će vam se od 11 do 13 i 30 sati u specijaliziranim posudama, tifanima. Tifan je posuda napravljena prema visokim standardima od nehrđajućeg čelika. Sastoji se od više manjih posuda, katova u kojima se sprema i servira hrana za dostavu. Takav način serviranja hranu čini svježom, toplom i prikladnom za konzumiranje.

bistro tifan

Tifan je inače izvedenica iz indijsko-engleske riječi tiffin koja označava obrok u podne, koji su ljudi tradicionalno donosili na posao od kuće. U našem podneblju nekada su bile poznate ‘gamelice’, posude u koje su žene rano ujutro spremale hranu djeci za školu, a muškarcima za posao. Upotreba tifana u dostavi ujedno čuva i okoliš, upotrebljeni tifan se ne upotrebljava jednokratno, kao ostala ambalaža te se upravo time podupire održivi razvoj.

Ako ste vegeterijanac, ali čak i ako niste trebali biste posjetiti bistro Tifan te kušati hranu pripremljenu od svježih namirnica u ugodnom ambijentu s pogledom na more. Nešto slično u Rijeci nećete pronaći!

Više o bistrou te ponudi hrane možete naći na stranicama, www.tifan.hr te http://www.tasteofadriatic.com/blog/.

 

bistro tifan

hostel dharma

hostel dharma

hostel dharma

bistro tifan

bistro tifan

hostel dharma

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari