VRŠNAČKO NASILJE

Veljača i ožujak u znaku prevencije vršnjačkog nasilja; Riječka policija provodi preventivne aktivnosti

U PU primorsko-goranskoj nastavljaju se preventivne aktivnosti povodom obilježavanja Dana ružičastih majica

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica na području Policijske uprave primorsko-goranske u organizaciji Odjela prevencije, tijekom veljače i ožujka proveden je niz preventivno-edukativnih aktivnosti namijenjenih učenicima, ali i svim ostalim građanima kako bi se što bolje upoznali i senzibilizirali o problematici vršnjačkog nasilja.

Uz središnji događaj, održan 28. veljače u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke radionicom „Prijatelj, ne nasilnik“, raznim preventivnim aktivnostima s ciljem sprečavanja vršnjačkog nasilja, ovogodišnji Dan ružičastih majica obilježen je i na području nekoliko policijskih postaja.

Tako je na području Policijske postaje Opatija središnji događaj u kojem je sudjelovala  policijska službenica za prevenciju Marina Sverić, održan u suradnji  s opatijskim Društvom „Naša djeca“. U  OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ održane su radionice za 50 učenika 5., 7. i 8. razreda, u sklopu kojih su učenici kroz video-priču upoznati s razlozima obilježavanja ovog Dana te problematikom vršnjačkog nasilja, a podijeljeni su im i letci  sa savjetima.

Uz to,  na opatijskom području u spomenutoj osnovnoj školi te u OŠ „Dr. Andrija Mohorovičić“ Matulji, od veljače pa do sada održano je i 12 školskih sati edukativnih predavanja na temu vršnjačkog nasilja za 169 učenika 6. razreda te za 44 srednjoškolca od 1. do 4. razreda iz Učeničkog doma u Lovranu.

Nadalje, u obilježavanje Dana ružičastih majica edukacijama na temu prevencije vršnjačkog nasilja uključili su se i policijski službenici Policijske postaje Crikvenica i Policijske postaje Delnice.

Tim povodom, policijska službenica Andrijana Štampf održala je pet predavanja, kojima je prisustvovalo 76 učenika 5. i 6. razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Crikvenica, a edukacije  na ovu temu bit će održane i u ostalim osnovnim školama s crikveničko-vinodolskog područja.

Policijska službenica Kristina Lakotić iz Policijske postaje Delnice, održala je  predavanja u osnovnim školama u Fužinama, Ravnoj Gori i Mrkoplju za 50 učenika 7. i 8. razreda, a predavanje će tijekom ožujka biti i u  OŠ „Rudolfa Strohala“ u Lokvama.

Osim toga, Nives Kajfeš Grčko, policijska službenica Odjela prevencije, koja je sudjelovala i u realizaciji nekoliko predavanja na opatijskom području, u veljači je održala sedam edukacija za 135 učenika 5. i 6. razreda OŠ Kostrena i OŠ Zamet. Ova predavanja će tijekom ožujka biti održana i za učenike 6. razreda OŠ  „Sveti Matej“ Viškovo.

Dakle, u veljači i ožujku na području Policijske uprave primorsko-goranske preventivne aktivnosti bile su velikim dijelom u znaku sprječavanja vršnjačkog nasilja te je s 27 edukacija do sada obuhvaćeno petstotinjak učenika osnovnih i srednjih škola, a edukacije se nastavljaju do kraja ožujka.

Osnovni cilj navedenih edukacija bio je osvještavanje i prevencija nasilja među mladima, s naglaskom na toleranciju i prihvaćanje različitosti. Kroz predavanja učenike se upoznalo s vrstama vršnjačkog nasilja, s posebnim naglaskom na nasilje putem interneta kojemu učenici i ostala mladež mogu biti izloženi  (elektroničko nasilje, odnosno cyberbulling). Iznoseći različite primjere vršnjačkog nasilja, učenike se i savjetovalo kako mogu i trebaju postupiti u takvim situacijama i kojim se institucijama osim policiji mogu obratiti za pomoć. Spomenuta tema je vrlo zainteresirala učenike pa su aktivno sudjelovali u raspravi postavljajući pitanja i komentirajući poznate im činjenice povezane s vršnjačkim nasiljem.

Inače, obilježavanje Dana ružičastih majica kao ideja je nastala u Kanadi 2007. godine u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u gradu Nova Scotia. Jedan je tamošnji učenik obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, čak i tjelesnom nasilju svojih vršnjaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari