"NADAHNUTA PROPOVIJED"

Video | (FOTO, VIDEO) Blagdan je Velike Gospe, vjernici iz Rijeke, Hrvatske i svijeta tradicionalno hodočaste u Trsatsko svetište, najstarije u Hrvatskoj

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Svetkovina je Velike Gospe, vjernici diljem zemlje hodočaste u marijanska svetišta

Na Trsatu, u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, u jutarnjim satima nije bilo većih gužvi. No dolazak ovdje, upravo na blagdan Velike Gospe, vjernicima ima poseban značaj.

“To mi znači sve, ja već dolazim 70 godina. Svake godine ja sam tu, a imam 83!”, ističe jedan vjernik dok druga vjernica dodaje: “Ja sam tu rođena i nama je to jedna velika fešta, posebne molitve za zdravlje moje djece”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ja sam iz Požege iz Slavonije, ovdje sam bila malo na godišnjem u Lovranu i baš skoro svake godine dođem na Trsat na misu u Svetište. Sviđa mi se ovdje jako””, ističe vjernica iz Požege za Kanal RI.

Više u VIDEOPRILOGU:

Uz molitvu u crkvi, misna slavlja održana su u perivoju, a običaj je zapaliti svijeću i s Trsata ponijeti i neki od suvenira koji su se nudili na nekoliko lokacija.

“Mi smo iz Bjelovara otac i sin, došli smo zahvaliti Gospi za milosti koje smo dobili po njezinom zagovoru, a došli smo pješice, prošlu subotu ujutro smo krenuli i sinoć smo stigli ovdje nekih 260 kilometara”, govori Stjepan Orešković iz Bjelovara.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dnevno su hodali 30-39 km kako bi upravo na blagdan stigli u trsatsko svetište u znak zahvale Majci Božijoj za ozdravljenje teško stradalog sina. Obitelj Marmilić stvara novu tradiciju koju je potaknula kćer Tara, došli su zajedno…

“Iz Matulja pješke u 6 ujutro, malo ranije da bi stigli u 9 na misu – svake godine, već treći put za redom”, govori Marin Marmilić iz Matulja.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Hodočasničku misu u 10 sati predvodio je fra Milan Krišto, provincijal. Koji je u propovijedi rekao da ne mislimo samo na sebe i odvojimo vrijeme za pomoć drugima.

“Duhovnost drugoga staviti sebe na drugo mjesto i vidjeti potrebe onoga s kojim živim i vidjeti potrebe onih koji su u poteškoćama i nevoljama”, poruka je fra Milana Krište, provincijala Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Da odvojimo svakoga dana pola sata, a kamoli tri sata za nekoga što treba činiti kao neko djelo milosrđa za naše stare i nemoćne”, dodaje fra Milan Krišto.

Katolički vjernici na današnji dan prisjećaju se dogme da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

15.08.2021., Rijeka – U Svetistu Majke Bozje Trsatske odrzana je sveta misa povodom blagdana Velike Gospe. Misu je predvodio fra Milan Kristo. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Euharistijskom slavlju u 10 sati nazočio je i premijer Andrej Plenković.

“Čestitam vjernicima blagdan Velike Gospe. Drago mi je da sam s ministrom Butkovićem ovdje u Rijeci na Trsatu u svetištu, jednom od najvećih u Hrvatskoj. Lijepo je vidjeti ovoliki broj vjernika i hodočasnika i lijepu propovijed provincijala koja je po meni bila oplemenujuća i nadahnuta”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari