FOTO-ĐIR RIJEČKIM MUZEJIMA

Galerija |(FOTO, VIDEO) Da nije korone, riječki muzeji “pucali bi po šavovima” u Noći muzeja!

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riportal

“Ovo je naša godina, sad i nikad”, rekao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke

Oglas

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja. U zadnjih 15 godina hrvatske muzeje obišlo je tri i pol milijuna posjetitelja, a sinoć ih je obišao i Riportal. Za obilazak riječkih muzeja vladao je ogroman interes, sve besplatne ulaznice podijeljene su u rekordnom roku (broj posjetitelja bio je ograničen zbog epidemioloških mjera) pa su nažalost malobrojni mogli i uživo pogledati bogate postave riječkih muzejskih institucija.

Stoga je gotovo 200 muzeja pripremilo je izložbe na internetu i interaktivne ture, sve zbog pandemije koja je spriječila gužve i duge redove na koje smo ranijih godina navikli.

U muzejima u prijestolnici kulture Rijeci bila je i RTL-ova reporterka Ida Balen.

Što donosi Noć u muzeju u doba korone?

Donosi neka druga pravila. Distancu, obilazak pod maskama. Ljepota umjetnosti se ne mijenja, pogotovo u Palači šećerane. Ovdje možemo vidjeti freske, originalne, iz palače iz baroknog doba što je neobično za jednu tvornicu. Ovaj muzej svjetskog ranga mogu danas posjećivati svi, ali uz određena pravila.

Foto: Mateo Levak/Riportal

“Šteta je da nemamo sve otvorene muzeja. Upravo sam došao s komemoracije Mire Furlan. Iznenađen sam da u Rijeci sve radi kao da je normalno – to je posljedica što smo europska prijestolnica kulture. Ovo je naša godina, sad i nikad. Gotovo sve županije rade koliko je moguće. Nije mi jasna ideja virtualne Noći muzeja”, rekao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke.

“Mi ovdje možemo vidjeti postav Palaču šećeranu, izložbu o profesoru Baltazaru  i još mnogo toga.  Živi smo , zdravi smo, normalni smo i kisnemo – u Rijeci sve radi normalno”, dodao je i poručio kako su htjeli iskoristiti maksimum s obzirom na pandemiju.

“Mi smo jedina europska prijestolnica kulture koja je ostala raditi unatoč pandemiji”, zaključio je, prenose Vijesti.hr

Foto: Mateo Levak/Riportal




Exit mobile version