(FOTO, VIDEO) EKO KATASTROFA NA LABINŠTINI! Fekalije se miješaju s izvorima vode, građanima prijeti zaraza!

Foto: Labin.com

Facebook grupa “Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine” i Građanska inicijativa Labinštine napravili su video prikaz koji je ujedno i zahtjev za početkom radova na zaštiti izvorišta pitke vode Fonte Gaia i Kokoti

Fekalne vode iz pročistača otpadnih voda Labina sustavno uništavaju sav biljni i životinjski svijet u bujičnom potoku Krapan. Fekalne vode prolaze kroz Krapan i Rašu, a usput poniru i u podzemlje čime zagađuju izvorišta Fonte Gaia i Kokoti.

Zbog spomenutog, građani ne konzumiraju vodu iz slavine već je kupuju kako bi spriječili potencijalnu zarazu. Unatrag par tjedana protiv ovog problema počele su prosvjedovati spomenute građanske inicijative.

Foto: Radio Labin

Glavni problem jest taj što općina Raša nema pročistač fekalnih voda iako je on funkcionirao do prije tridesetak godina. Sada se fekalije Raše neprerađene prelijevaju u otvoreni kanal sve do mora. Naselje Raša je tako godinama talac sulude politike; pozivalo se na odgovornost, ukazivalo na propuste i ostavke odgovornih – ali pomaka nema.

Iz građanskih inicijativa za zagađenje krive dugogodišnjeg direktora Vodovoda Labin, Dina Škopca i predsjednika skupštine Vodovoda Labin Tulia Demetliku koji su “vođenjem vodoopskrbe i odvodnje prouzrokovali trenutno alarmantno stanje”.

Foto: Labin.com

“S druge strane se sustavno zanemaruju izvori zdrave i kvalitetne pitke vode, Kožljak i Plomin. Ne ulaže se u infrastrukturu, te su nam na izvoru Kožljak cijevi stare preko 80 godina. Zbog toga smo iz tog izvora samo u 6. mjesecu ove godine izgubili oko 100. tisuća kubika prvoklasne vode za piće”, napominju prosvjednici.

“Mišljenja smo da se u izvor Kožljak ne ulaže zbog činjenice da su taj izvor prije 15 godina vladajući “obećali” stranom investitoru za punionicu vode. Iznad izvora Plomin je prije dvije godine izgrađeno parkiralište nakon čega se kod većih kiša taj izvor zamućuje, što prije nije bio slučaj. Višak vode iz tog izvora još dodatno radi štete obiteljskim kućama nizvodno. Da je na primjeran način izgrađena infrastruktura, ta bi se kvalitetna voda davala u sustav vodoopskrbe i problem bi bio riješen. Mišljenja smo da u svim tim radnjama ima i elemenata kaznenih dijela te želimo da konačno institucije i odgovorni reagiraju”, napominju iz inicijativa.

Predstavnici građanskih inicijativa Raše i Labina održali su 22. srpnja ove godine sastanak s načelnicom Raše, Glorijom Paliskom i voditeljem vodnogospodarskog sliva “Raša -Boljunčica,” Vitomirom Skandulom o problematici Krapanskog kanala i odvodnje, prenosi Radio Labin.

Sastanak je otvorila načelnica Općine Raša, Glorija Paliska, koja je izložila problematiku i pristup rješavanju detektiranih problema. U uvodnom izlaganju ona je detektirala probleme kao što su postojanje “divljih” priključaka, propuštanje otpadnih voda, ugroženost izvorišta pitke vode, saniranje septičkih jama koje iz područja Kapelice dolaze u Krapanski kanal, rasterećenje labinskog pročistača kod pražnjenja septičkih jama tako da se prazne u Viškovićima i Potpićnu.

Foto: R.E.

Vitomir Skandul je u početku svog govora naglasio kako Hrvatske vode nisu odgovorne za onečišćenje kanala. Nastavlja da u svim ”njihovim kanalima,”osim ovog u Krapnu teče čista voda te da se problematika Krapanskog kanala ne bi riješila betoniranjem. Naglašava kako sadržaj te ”onečišćene vode” koja teče kanalom nije problem Hrvatskih voda te da one neće snositi odgovornost.

Nakon uključivanja nekih predstavnika građana u diskusiju problematike održavanja kanala,  Skandul naglašava kako je u proteklih 11 godina uloženo više od 42 milijuna kuna kroz plaćanje ”solidarne naknade” te dodaje da se problem kanala ne bi riješio ni za 100 godina da se financira samo iz Općine Raša.

Ova je rasprava unijela nemir među sugovornicima, te je donesen zaključak kako je neophodno pristupiti rješavanju pukotina u kanalu i daljnjem betoniranju kako bi se spriječilo zadržavanje otpadnih voda kao i njihovo poniranje u zemlju te potencijalna ekološka katastrofa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari