(FOTO & VIDEO) KAKVE RIJEKA IMA TALENTE! Fantastični mladi riječki glazbenici uljepšali nam blagdane!

Idi na originalni članak

Tea Ban, Veronika Ćiković, Valentino Buić, Antonio Haller i Vid Veljak mladi su riječki glazbenici koji su nas na Badnjak oduševili svojim glazbenim umijećem uz članove etabliranog Riječkog komornog orkestra

Oglas

Darovali su riječki glazbenici na Badnjak u podne u zgradi HNK Ivana pl. Zajca riječkim ljubiteljima glazbe koncert pod nazivom „Mladi Riječani muziciraju“.

I to kakav koncert! Iako u pomalo neformalnim okolnostima, u posebnoj blagdanskoj prigodi koja je nalagala nešto opušteniji pristup muziciranju, riječki glazbenici nisu mogli a da ne daju – ono najbolje od sebe, na oduševljenje prisutne publike koja se okupila u lijepom broju iako u terminu (Badnjak u podne) rezerviranom uglavnom za onu posljednju utrku po tržnici i trgovinama u potrazi za onim posljednjim sitnicama koje nedostaju kako bi božićni ugođaj u svakom domu bio potpun.

Pod dirigentskim vodstvom Davida Stefanuttija nastupili su mladi solisti: altistica Tea Ban, harfistica Veronika Ćiković, Valentino Buić na rogu, Antonio Haller na oboi te Vid Veljak na violončelu.

Tea Ban izvrsno je otpjevala svevremensku ariju Qui sedes ad dexteram Patris iz Glorie Antonia Vivaldija, harfistica Veronika Ćiković oduševila nas je minucioznom izvedbom tehnički vrlo zahtjevnog II i III stavka koncerta za harfu i gudače br. 6 u B-duru Georga Friedricha Händela.

Valentino Buić i Antonio Haller pokazali su nam na koje načine rog i oboa mogu biti „glavne zvijezde“ glazbenih djela, na kraju je i Vid Veljak „rasturio“ na violončelu svirajući vremenski najdulje skladbe. Izvedena su još djela Wolfganga Amadeusa Mozarta (Divertimento in D i 3. koncert za hornu i orkestar u Es-duru) te Franza Josepha Haydna (Koncert za obou u C-duru i Koncert za violončelo u D-duru).

Dok nam se na youtube kanal “uploada” video s jednom od izvedbi s ovoga koncerta, poslušajte snimku jedne od izvedbi s koncerta komornih sastava i puhačkog orkestra Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova održanog 7. svibnja 2013. u Guvernerovoj palači (“Večernje sanjarenje” u aranžmanu Anite Primorac).

Nekako nam je stalno u podsvijesti činjenjica da se u riječkim glazbenim razredima, radionicama i Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova radi požrtvovno i kvalitetno, no tek kada čujemo ovakvo muziciranje i vidimo uživo ove mlade ali i one već etablirane glazbenike, kao i one koji nisu nastupili ovoga puta, jasno nam je koliko nadarene sugrađane-glazbenike imamo. Ali i koliko truda, požrtvovnosti, odricanja i vježbanja treba kako bi se na ovaj način dosegli izvedbeni vrhunci… Čestitke svima!

Organizator koncerta je HNK Ivana pl. Zajca, a pokrovitelji Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Exit mobile version