(FOTO & VIDEO) KAKVE RIJEKA IMA TALENTE! Fantastični mladi riječki glazbenici uljepšali nam blagdane!

Tea Ban, Veronika Ćiković, Valentino Buić, Antonio Haller i Vid Veljak mladi su riječki glazbenici koji su nas na Badnjak oduševili svojim glazbenim umijećem uz članove etabliranog Riječkog komornog orkestra

Darovali su riječki glazbenici na Badnjak u podne u zgradi HNK Ivana pl. Zajca riječkim ljubiteljima glazbe koncert pod nazivom „Mladi Riječani muziciraju“.

veronika

I to kakav koncert! Iako u pomalo neformalnim okolnostima, u posebnoj blagdanskoj prigodi koja je nalagala nešto opušteniji pristup muziciranju, riječki glazbenici nisu mogli a da ne daju – ono najbolje od sebe, na oduševljenje prisutne publike koja se okupila u lijepom broju iako u terminu (Badnjak u podne) rezerviranom uglavnom za onu posljednju utrku po tržnici i trgovinama u potrazi za onim posljednjim sitnicama koje nedostaju kako bi božićni ugođaj u svakom domu bio potpun.

IMG_9337

Pod dirigentskim vodstvom Davida Stefanuttija nastupili su mladi solisti: altistica Tea Ban, harfistica Veronika Ćiković, Valentino Buić na rogu, Antonio Haller na oboi te Vid Veljak na violončelu.

IMG_9332

Tea Ban izvrsno je otpjevala svevremensku ariju Qui sedes ad dexteram Patris iz Glorie Antonia Vivaldija, harfistica Veronika Ćiković oduševila nas je minucioznom izvedbom tehnički vrlo zahtjevnog II i III stavka koncerta za harfu i gudače br. 6 u B-duru Georga Friedricha Händela.

IMG_9331

Valentino Buić i Antonio Haller pokazali su nam na koje načine rog i oboa mogu biti „glavne zvijezde“ glazbenih djela, na kraju je i Vid Veljak „rasturio“ na violončelu svirajući vremenski najdulje skladbe. Izvedena su još djela Wolfganga Amadeusa Mozarta (Divertimento in D i 3. koncert za hornu i orkestar u Es-duru) te Franza Josepha Haydna (Koncert za obou u C-duru i Koncert za violončelo u D-duru).

Dok nam se na youtube kanal “uploada” video s jednom od izvedbi s ovoga koncerta, poslušajte snimku jedne od izvedbi s koncerta komornih sastava i puhačkog orkestra Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova održanog 7. svibnja 2013. u Guvernerovoj palači (“Večernje sanjarenje” u aranžmanu Anite Primorac).

Nekako nam je stalno u podsvijesti činjenjica da se u riječkim glazbenim razredima, radionicama i Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova radi požrtvovno i kvalitetno, no tek kada čujemo ovakvo muziciranje i vidimo uživo ove mlade ali i one već etablirane glazbenike, kao i one koji nisu nastupili ovoga puta, jasno nam je koliko nadarene sugrađane-glazbenike imamo. Ali i koliko truda, požrtvovnosti, odricanja i vježbanja treba kako bi se na ovaj način dosegli izvedbeni vrhunci… Čestitke svima!

Organizator koncerta je HNK Ivana pl. Zajca, a pokrovitelji Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari