(FOTO, VIDEO) Mnoštvo Riječana “na Kontu” podržalo skup “Pravda za djevojčice”

Foto: Riječanin/Mateo Levak

‘Imamo društvo kao slučaj, moramo ga mijenjati’, jedan je od slogana prosvjeda “Pravda za djevojčice” koji su se danas održali diljem Hrvatske

U subotu je u više gradova diljem Hrvatske održan prosvjed “Pravda za djevojčice”, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Oko tisuću Riječana okupilo se danas na skupu “Pravda za djevojčice koji je danas s početkom u 11 sati održan na mostu ispred Hotela Continental. Prosvjed se održao u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Labinu, Korčuli…

Mirni prosvjed održan je u organizaciji Facebook inicijativa odnosno udruga Građani i građanke Rijeke, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga PaRiter.

Organizatori prosvjeda iznijeli su sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Foto: Mateo Levak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari