(FOTO, VIDEO) MUP objavio detalje akcije 3. maj/Uljanik: ‘Osumnjičeni su brodove prodavali ispod cijene’

Foto: Pixsell

Nakon noći u pritvoru 12 osumnjičenih u akciji Uljanik ispitani su, a MUP je objavio detalje krim-istraživanja

Osumnjičeni su tijekom jutra uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku (OVDJE) , a kriminalističko istraživanje se nastavlja. U međuvremenu, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je detalje kriminalističkog istraživanja na svojim internetskim stranicama.

Iz navedenog se vidi da se osumnjičene bivše šefove Uljanika tereti da su brodove prodavali znatno ispod cijene, a potom čak ni to nisu naplatili te se opisuje i sumnjive poslove vezane uz 3. maj i sporne ugovore.

Valja podsjetiti i da je gostujući dan ranije u RTL Danas šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić kazao da ”nisu isključena nova uhićenja” te najavio da istraga ide dalje”. (OVDJE)

Sve je jučer za portal Riječanin komentirao i član Sindikalnog odbora 3. maja Juraj Šoljić (OVDJE)

Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka u suradnji s policijskim službenicima PU istarske i PU primorsko-goranske provodili su opsežno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe. Upravo zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja u kojem sudjeluje više od 100 policijskih službenika, osnovan je stožer u prostorijama Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka, objavio je MUP.

Silvano Kranjc. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Podsjetivši da su dan ranije dovršili kriminalističko istraživanje određenih poslovnih događaja koji se odnose na razne segmente poslovanja društava iz grupe Uljanik, a zbog sumnje u počinjenje šest kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare, sve na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna u iznosu većem od 1,2 milijarde kuna, započela su i uhićenja osumnjičenih osoba.

Uhićeno je zasad 12 hrvatskih državljana te je obavljeno 15 pretraga radnih prostora, domova i drugih prostora, a osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku i protiv njih su podnijete odgovarajuće kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

”Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su navedena kaznena djela počinjena prilikom dogovaranja prethodnih uvjeta za gradnju četiri broda, ugovaranje njihove gradnje, zaključenje raznih ugovora i sporazuma o načinu financiranja gradnje, određivanju i naplati prodajne cijene brodova i njihovu predaju u vlasništvo kupcima. Gradnje tih brodova su ugovorene 2010. godine, a brodovi su izgrađeni i isporučeni 2011., 2012., 2013. i 2016. godine. Njihovom izgradnjom je oštećeno brodogradilište iz Pule s obzirom na to da se prodajna cijena naplaćena kupcima nije bazirala na kalkulaciji troškova gradnje već na procjeni, i to na znatno nižoj procjeni, prosječne cijene takvih brodova donesenoj bez uvida u stanje broda”, navodi se u MUP-ovoj objavi.

Anton Brajkovic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodatno, ”prodajna cijena nije u cijelosti naplaćena, već su za dio procjene vrijednosti brodova brodogradilištu iz Pule ustupljene dionice kupaca brodova. Stjecanjem tih dionica se brodogradilištu ne osigurava puno pravo glasa niti stalni prinos, ali zato njihovim stjecanjem kao dioničar pristupa obvezama za kredite iz kojih su kompanije platile dio dogovorene prodajne cijene. Tako je brodogradilište iz Pule do kraja lipnja 2015. godine na svoju štetu posredno neosnovano sudjelovalo i u podmirenju tih obveza”.

Osim u Uljaniku, predmet kriminalističkog istraživanja su bili i događaji u brodogradilištu u Rijeci, koje je zbog teškoća bilo u postupku restrukturiranja, a od kraja lipnja 2013. do kraja prosinca 2017. godine i korisnik potpora za restrukturiranje. Kao takvo, objašnjava MUP, ”trebalo bi se suzdržati od ulaganja koja nisu nužna za postizanje rentabilnosti i od stjecanja dionica u trgovačkim društvima, osim kada je to neophodno kako bi se osigurala dugoročna održivost korisnika”.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

”Tijekom postupka rekonstruiranja, brodogradilište u Rijeci je za brodogradilište u Puli izvodilo radove na dovršetku tri broda, uključujući jedan od četiri prethodno navedena broda te je po toj osnovi je imalo potraživanja od brodogradilišta u Puli. Umjesto naplate potraživanja, četvero osumnjičenika su u svojstvu direktora i članova nadzornih odbora zaključili ugovore kojima brodogradilište u Rijeci stječe 40 posto ranije navedenih udjela/dionica od brodogradilišta u Puli. Dionice plaća prebijanjem ugovorne cijene dionica sa cijenom potraživanja od brodogradilišta u Puli. Navedenim prebijanjem potraživanja, brodogradilište u Rijeci nije steklo nikakvu ekonomsku korist već je njime oštećeno”, navodi MUP.

Dodatno, ”brodogradilište u Rijeci je, temeljem Sporazuma o suradnji na zajedničkoj provedbi izgradnje četiri broda za domaće naručitelje, gradilo dva broda za dioničko društvo iz Pule.

Za njihovu izgradnju je ugovoreno trebala primiti sredstva državne potpore putem dioničkog društva iz Pule koji ih je i primio u dva navrata, u rujnu i prosincu 2013. godine. Potom direktor brodogradilišta iz Rijeke i direktor dioničkog društva iz Pule potpisuju ugovor o pozajmici na osnovu kojeg brodogradilište uplaćuje dioničkom društvu isti iznos koji je brodogradilište trebalo primiti kao potporu. Dioničko društvo iz Pule primljena sredstva uplaćuje natrag brodogradilištu u Rijeci, ali kao uplatu državne potpore koju je ionako trebalo uplatiti, dok pozajmica brodogradilištu nikada nije vraćena. Ovime je dioničkom društvu iz Pule pribavljena protupravna imovinska korist na štetu brodogradilišta u Rijeci”.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

”Nakon primitka drugog dijela potpore, umjesto uplate korisniku tj. brodogradilištu iz Rijeke, direktor dioničkog društva iz Pule ih odlučuje iskoristiti za podmirenje kreditnih obveza dioničkog društva. Korištenjem sredstava državne potpore suprotno njihovoj namjeni oštećeno je brodogradilište iz Rijeke kao korisnik namjenske potpore, državni proračun Republike Hrvatske kao davatelj namjenske potpore”, objašnjava MUP.

”Naposljetku, kako bi se završio postupak restrukturiranja prikazivanjem investicija, direktor brodogradilišta iz Rijeke je s dva člana Uprave dioničkog društva iz Pule (ujedno članovi Nadzornog odbora brodogradilišta iz Rijeke), zaključio ugovor o kupoprodaji postrojenja – panel linija. Kupoprodajnim ugovorom brodogradilište iz Rijeke kupuje navedenu liniju, a terećeno je i za njenu ugradnju. Navedeno se prikazalo kao dio izvršenja obveze investiranja u postupku restrukturiranja, a zapravo se radi o panel liniji nabavljenoj 2016. za potrebe drugog društva. Ovime su se dioničkom društvu iz Pule pribavila i sredstva za zatvaranje obveza po zadužnici i za zatvaranje obveza prema HBOR”, zaključuje se u MUP-ovoj objavi detalja kriminalističkog istraživanja.
Vijesti.hr
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Povezani VIDEO:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari