(FOTO, VIDEO) „PORTO ETNO“: U Rijeci započinje 2. Festival glazbe i gastronomije!

Riječki festival na jedinstveni način kombinira mirise i okuse nacionalnih kuhinja s ritmovima svjetske etno glazbe

Nakon prošlogodišnjeg, prvog izdanja festivala, u Rijeci će se 7. i 8. rujna održati drugi Porto Etno – Festival glazbe i gastronomije, i to pod sloganom „Put oko svijeta u dva dana.“

Otvorenje festivala koji na jedinstveni način kombinira mirise i okuse nacionalnih kuhinja s ritmovima svjetske etno glazbe zakazano je za petak, 7. rujna u 18 sati u prostorijama bivšeg Exportdrva, a ono što će nakon toga uslijediti dva su dana bogata događajima za sve uzraste.

Najavili su to danas na konferenciji za medije Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Jelena Tondini, kreativna producentica programskog pravca Kuhinja i idejna začetnica Porto Etno festivala, Zoran Majstorović, umjetnički direktor Porto Etno festivala te Franka Blažić, predsjednica Udruge Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura.

Ideja festivala

Podsjetimo, današnji Porto Etno festival nastao je spajanjem dvadesetogodišnje tradicije održavanja Etno smotre – Dani nacionalnih manjina u Rijeci i manifestacije Bakanalije – baka nije odavde održane 2016. godine. Organizatori prošlog, kao i ovog izdanja Porto Etna su Grad Rijeka, Društvo Rijeka 2020, te Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura kao suorganizator manifestacije.

Ideja festivala je predstaviti etno glazbu i gastronomiju zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i svjetsku glazbu i gastronomiju s kojom se susrećemo uslijed migracijskih i globalizacijskih trendova.

Povodom najave ovogodišnjeg Porto Etna, direktorica Rijeke 2020, Emina Višnić prije svega je izrazila zadovoljstvo činjenicom da će nakon prvog i vrlo uspješnog Porto Etna, festival doživjeti novo izdanje ali i istaknula kako se nada da će festival nastaviti živjeti i nakon 2020. godine.

Podsjetila je kako je Porto Etno dio projekta Ljeto u prijestolnici koji je okupio niz kulturno umjetničkih programa, te oživio riječke ulice, trgove i javne prostore, a Riječanima i svima onima koji su se u ljetnim mjesecima zatekli u Rijeci pokazao grad u jednom drugačijem svijetlu.

Obersnel: „Multikulturalnost oduvijek dio identiteta grada Rijeke“

O važnosti manifestacije ovog tipa koji slogan projekta Europske prijestolnice kulture 2020. “Luka različitosti” provodi u djelo, budući okuplja ne samo mnogobrojne riječke nacionalne manjine, već i svjetske izvođače etno glazbe, uz Višnić je govorio i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel.

Pozdravljajući novo izdanje festivala, podsjetio je kako je multikulturalnost oduvijek bila dio identiteta grada Rijeke te naglasio činjenicu da su nacionalne manjine u Rijeci vrlo aktivne, a manifestacija poput Porto Etna daje im još veću vidljivost te dodatnu potporu i poticaj za rad.

Jedan od noviteta Porto Etna 2018 je da traje dva dana, istaknula je Jelena Tondini, idejna začetnica festivala, a razlog tomu je ne samo iznimno bogat program već i pozitivne reakcije Riječana na prošlogodišnje izdanje.

Program festivala

Tako će u petak od 18 sati posjetitelji imati priliku kušati hranu domaće i strane kuhinje koju će pripremati učenici Ugostiteljske škole iz Opatije, dok će se u subotu u gastro dijelu programa predstaviti nacionalne manjine pripremajući autentična jela svojih zemalja: Srbije, Bosne, Rusije, Ukrajine, Mađarske, Makedonije, Češke, Slovačke, Albanije, Italije, Slovenije, ali i niz egzotičnih specijaliteta iz Venezuele, Madagaskara, Trinidada i Tobaga te Indije.

Još jedna posebnost ovog Porto Etna je i veći fokus na najmlađe posjetitelje koji se mogu pridružiti nizu maštovitih radionica – od izrade narodnih nošnji, rada s čipkom, preko slikarske radionice do recitala, a tu je i bogati folklorni program. Popratni program nešto je u čemu se festival želi dodatno razvijati, nadodala je Tondini.

S obzirom da je jedna od okosnica samog festivala glazba, te o tome kako se ona pomno bira govorio je umjetnički voditelj Porto Etna, Zoran Majstorović i predstavio ovogodišnji glazbeni program koji oba dana starta u 20:30 sati.

Tako će u petak nastupiti duo Dresch Mihaly & Antal Brasnyo koji će nas uvesti u svijet mađarske etno glazbe i tradicionalnog jazza, i Saba Anglana, talijanska pjevačica čiji se somalijski korijeni osjete u glazbi koju stvara.

Njihove nastupe upotpunit će i „kućni“, festivalski bend – Porto Etno Orkestar koji će se i u subotu pridružiti na pozornici svojim gostima dvaput: prvo Jennifer Cabreri Fernandez, pjevačici iz Meksika koja živi u Europi, a u svojim nastupima kombinira sviranje udaraljki s pjevanjem i plesom, te Denise Dantas čija je glazba miks tradicionalne glazbe Mediterana i Brazila.

Ljubitelje etno i world musica sigurno će razveseliti vijest da će na Porto Etnu nastupiti i originalni bend jedinstvene Esme Redžepove, Esma’s Band Next Generation. Vokal kraljice romske glazbe sada je zamijenila njena kćer, Eleonora Mustafovska, jedina ženska pjevačica koju je školovala sama Esma Redžepova. Tu su još i Divanhana, bend koji izvodi sevdah na vlastiti način, Širom – trojac iz Slovenije čija je glazba mješavina folka i rocka, te BandaNera Afrobeat, izrazito zanimljiva grupa glazbenika koja kombinira afričku glazbu s ritmovima jazza i funka.

Ulaz na festival – slobodan

Franka Blažić iz Interdisciplinarnog kolektiva Manufaktura osvrnula se na dugogodišnji rad s nacionalnim manjinama te zaključila kako su uspjeli izgraditi odnose koji uvelike olakšavaju organizaciju posla i pripremu festivala.

Tako će se ove godine na Porto Etnu kroz gastronomsku ponudu posjetiteljima predstaviti SKD “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Zajednica Albanaca PGŽ, Matica Slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Ruski dom Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Expats Rijeka, Zajdnica nacija Bosne i Hercegovine, Slovenski dom KPD Bazovica, Zajednica Roma „Romska budućnost“.

Važno je za napomenuti kako je ulaz na festival, kao i na sva događanja slobodan, a hranu će se moći kupiti po prihvatljivoj cijeni od 10 kuna.

Više informacija o Porto Etnu pronađite ovdje: http://rijeka2020.eu/projekti/porto-etno/.

NAJGLEDANIJI VIDEO: