(FOTO & VIDEO) PROSVJED LIJEČNIKA NA KORZU: „Političari, zašto tjerate pacijente u privatne poliklinike?“

Foto: Riječanin

Obiteljski liječnici danas na Korzu upozorili su na krah primarne zdravstvene zaštite

Obiteljski liječnici cijeli su tjedan protestirali protiv novog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Počelo je prosvjedom u Zagrebu, nastavljeno jednosatnim „bijelima štrajkom“ a vrhunac prosvjednih aktivnosti bio je današnji prosvjedni defile liječnika Korzom.

Više od dvije stotine liječnika obiteljske medicine mirno je prosvjedovalo u jer nisu zadovoljni novim prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti i pravima liječnika obiteljske medicine

Liječnici, koji su doputovali iz raznih dijelova Hrvatske, iz Slavonije, Međimurja, Zagreba, Istre i drugih krajeva, okupili su se na Trgu bana Jelačića te su se u povorci kretali do Jadranskog trga. Prosvjed je organizirala Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Podsjetimo, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji se tiče buduće organizacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ), jer on, prema onome što je ministar zdravstva Milan Kujundžić iznio, odstupa od osnovnog teksta zakona o kojem je završila javna rasprava.

Liječnici su nosili transparente s porukama – Obiteljski liječnici zaštitnici su besplatnog javnog zdravstva, Školujemo mlade doktore uza Irsku, Tko će nas liječiti kada odemo u mirovinu?, Vrhunski specijalisti obiteljske medicine cijenjeni svugdje osim u svojoj zemlji, Zašto tjerate pacijente u privatne poliklinike?, Mi smo jedini privatnici u zdravstvu kod kojih se ne plaća, Ne tjerajte nam mlade u tuđinu, Izašli smo iz ordinacija da ne bismo morali izaći iz zemlje.

Novi zakon predviđa da barem 25 posto liječnika primarne zdravstvene zaštite ostane zaposleno u Domovima zdravlja. “Nedopustivo je da u Hrvatskoj postoji jedan diskriminirajući zakon, koji ne omogućava domskim liječnicima mogućnost izbora”, smatraju u KoHOM-u.

https://www.facebook.com/rijecanin.rtl.hr/videos/2015486222100816/

Predsjednik Koordinacije obiteljske medicine u Primorsko-goranskoj županiji Leonardo Bressan rekao je da bez primarne zdravstvene zaštite nema ni zdravstvenog sustava, da jedni bez drugih ne mogu funkcionirati.

 „Sudjelovali smo u radnoj skupini pri izradi Zakona o zdravstvenoj zaštiti i dali smo konstruktivne prijedloge, ali ni jedan nije ušao u konačni prijedlog zakona“, kazao je Bressan ističući da „ zdravstvenu administraciju ne zanima mišljenje ljudi iz sustava i da se tako pušta da se brod posve potopi.“

Bressan je ocijenio da je zdravstveni sustav u katastrofalnom stanju, da se stvara pustoš, u kojoj će najprije stradati bolesnici.

„Hrvatskih liječnika je sve manje i nemamo više razloga apelirati na mlade kolege da ostanu u zemlji“, naglasio je Bressan i pozvao sve da zajedno spase zdravstveni sustav i izbore se za njegov opstanak.

Jedna od razlika je prijedlog da jedan dio liječnika PZZ kao i dosad ostane pri domovima zdravlja a ističe se kako se KoHOM zalaže za slobodu izbora, odnosno da svaki obiteljski liječnik može samostalno odlučiti hoće li ostati zaposlenik doma zdravlja ili će voditi ordinaciju u ugovornom odnosu s HZZO-om.

Prosvjednici se protive i prijedlogu po kojem će o tome tko će naslijediti liječnika u ordinaciji odlučivati predstavnici lokalnih vlasti, odnosno političari.

“Smatramo da to otvara vrata nepotizmu i korupciji, te da je veliki korak unatrag. Na žalost, domovi zdravlja su i do sada funkcionirali kao visoko profitne tvrtke, koje su profit od rada liječnika i sestara trošile van zdravstva, a sve pod upravom lokalnih političara i županija. Novim prijedlozima stanje će se još više pogoršati”, ističu prosvjednici.

KoHOM ističe da se liječnici obiteljske medicine ne zalažu za “nasljeđivanje ordinacija”, kako im se nekorektno imputira već za najbolji model za pacijente po kojem se dobro uhodanu skrb za bolesnika mentoriranjem, pomažući mu da postane profesionalac, prenosi na drugog liječnika.

Navode i kako liječnici primarne zaštite u svojim ordinacijama obrade preko sto pacijenata dnevno iako, po smjernicama, taj broj ne bi smio prelaziti četrdeset pacijenata zajedno s hitnim akutnim slučajevima, a sve je više ambulanti bez liječnika. Situacija će biti još gora jer liječnici masovno napuštaju Hrvatsku i odlaze na rad u druge zemlje gdje imaju daleko bolje uvjete.

Apeliraju na ministra da prijedlogom zakona ne otežavaju situaciju jer će u protivnom obiteljski liječnici, u zaštiti pacijenata od liječničke greške, ali i cijele medicinske struke biti prisiljeni držati se preporučenih smjernica i izdvojiti dvadeset minuta po pacijentu što će značiti da dnevno neće moći obraditi više od četrdeset pacijenata.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ne ponudite li kvalitetnije uvjete rada liječnicima obiteljske medicine kojima je novi zakon kojeg čekamo godinama, davao nadu da će se konačno nešto promijeniti na bolje, bit ćete odgovorni za krah primarne zdravstvene zaštite, nositelja svakog kvalitetnog i civiliziranog zdravstvenog sustava”, poručili su iz KoHOM-a.

Na kraju skupa, liječnici su na Jadranskom trgu zapalili svijeće za, kako kažu, spas hrvatskog zdravstvenog sustava.

Foto: Riječanin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari