(FOTO, VIDEO) RIJEČKI SLATKI SUVENIR: Promocija slikovnice Rigo Janči večeras u Guvernerovoj palači

Foto: Kult Plave Kamenice

U četvrtak 21. ožujka s početkom u 18 sati u Guvernerovoj palači održat će se promocija slikovnice Rigo Janči autorice Anđe Marić i ilustratora Stjepana Lukića

Knjiga je to koja govori o zaboravljenoj i ponovno otkrivenoj ljubavi mađarskog violinista romskog porijekla, Riga Jancsia i belgijske princeze Clare Ward koji su osim u Parizu, Beču i Budimpešti jedno vrijeme boravili i u našoj Rijeci.

Rigojanči je kolač koji generacije Riječana prepoznaju kao tradicionalnu i tipičnu riječku slasticu koja je bila posebno popularna 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u tadašnjoj riječkoj kavani Kontinental.

Priču o ovom kolaču ponovno su pokrenuli Svetozar Nilović Tozo iz muzeja Peek & Poke u suradnji s Teom Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja. U rujnu prošle godine održana je i izložba »Rigó Jancsi – ljubav kao slastičarsko nadahnuće«, riječko-mađarskog projekta.

 

 

Večeras će premijerno će biti predstavljena slikovnica u nazočnosti glavnih kreatora, Anđe Marić, Stjepana Lukića, nakladnika “Uliks” iz Rijeke te moderatora programa. Uz uvodne riječi i razgovor s autorima, promotivnu prodaju i potpisivanje, za okupljene će biti posluženi upravo nezaobilazni rigojančiji.

 

Svečanost će uveličati polaznici glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov koji će se pridužiti promociji ove slatke slikovnice.

Legenda o rigojančiju

Znate li legendu o rigojančiju? Rigojanči je kolač koji je svoje neobično ime dobio po slavnom mađarskom violonistu romskog podrijetla, koji je na prijelazu s 19. u 20. stoljeće bio velika zvijezda – Jancsi Rigó.

Kolač je stigao u Rijeku iz Mađarske, u periodu dok je Rijeka bila pod ugarskom vlašću.

U to vrijeme, Clara Ward – bogata belgijska nasljednica, bila je ikona društvene elite tadašnjeg svijeta. Međutim, ostavši bez oca u ranoj dobi, jedan je od razloga koji ju je naveo na odlazak u Pariz, gdje se htjela skloniti od skandala i dvorskih spletki. Tada je upoznala Riga Jancscija i pobjegla s njim, a njihovo tajno vjenčanje i zajednički život bio je prvorazredni skandal.

Ovaj neobični par pratili su tračevi po cijeloj Europi. Clara je počela nastupati u kabareima i salonima te su je smatrali „ljepoticom s razglednica“, a njemački car Wilhelm II je čak i zabranio objave njezinih fotografija jer je smatrao da njena ljepota i stav ugrožavaju moral. Rigo i Clara su bili toliko popularni te su Mađari izmislili kolač nazvan njegovim imenom – rigojanči.

Posebno zanimljiva je činjenica kako je par neko vrijeme boravio i u Rijeci. Nitko ne zna sigurno gdje je točno nastao rigojanči – u Parizu ili Beču, ali Mađari su dosta sigurni da je nastao upravo u Remi Hostelu – danas hotel National, u Budimpešti, kada je Rigo zamolio kuhare da pripreme nešto posebno za njegovu Claru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari