JAK PLJUSAK KIŠE

(FOTO, VIDEO) Stigla dramatična promjena vremena: Rijeku i okolicu zadesilo kišno nevrijeme!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Mnogima je dobro doći osjetno osvježenje, no valja obratiti pažnju i na upozorenja na opasne vremenske pojave

Početak novog tjedna donio je popuštanje vrućina. Zapuhala je južina, izraženija u Dalmaciji, a već je u zapadnim područjima krenula kiša i grmljavina.

Poslijepodne je Rijeku i okolicu zadesilo jako kišno nevrijeme – u kratko vrijeme pale su velike količine kiše, a obilne padaline tradicionalno su na nekim gradskim prometnicama stvarale probleme vozačima i pješacima jer sustav odvodnje nije odjednom mogao “upiti” silnu količinu vode.

No, to nije sve!

Do večeri će opet na zapadu rasti i vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme s tučom i olujnim udarima vjetra.

Zašto se sve ovo događa?

Kao i inače kada ljeti hladniji i vlažan zrak stigne na pregrijano tlo, kao što je kod nas slučaj zbog prošlog toplinskog vala, promjene vremena budu prilično dramatične. Mnogima će dobro doći to osjetno osvježenje, no valja obratiti pažnju i na upozorenja na opasne vremenske pojave.

Povremena kiša i pljuskovi s grmljavinom zahvatit će još u noći gotovo cijeli Jadran i predjele uz njega. Najizraženijih grmljavinskih pljuskova biće na riječkom području, a zatim na srednjem dijelu Jadrana, osobito u unutrašnjosti Dalmacije gdje samo tijekom noći može pasti preko 70 litara kiše po četvornome metru.

U drugome dijelu dana sve nestabilnije i kišovitije bit će i u kopnenom dijelu zemlje.

Dok se kišne prilike željno iščekuju na jugu zemlje, gdje vlada već katastrofalna suša u cijelom dosadašnjem tijeku godine, u zapadnim krajevima unutrašnjosti, ovo će biti nešto dulja barem dvodnevna kišna epizoda koje opet može prouzročiti probleme.

Najintenzivnija kiša se na kopnu očekuje u drugome dijelu utorka te u noći na srijedu kada će ponegdje pasti i preko 55 mm, moguće i u svega nekoliko sati. Upravo zbog toga valja opet upozoriti na mogućnost bujičnih poplava, najizglednije u Gorskome kotaru, Lici te središnjoj Hrvatskoj, osobito Posavini.

Povremena kiša i pljuskovi s grmljavinom zahvatit će još u noći gotovo cijeli Jadran i predjele uz njega. Pritom će zasigurno biti lokalnih nevremena, osobito u Dalmaciji.

I srijeda ostaje promjenjiva, uz buru i vjetrovita, a osobito na kopnu i kišovita.

Smirivanje prilika tijekom četvrtka, a od petka opet i porast temperatura, javlja RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari