(FOTO, VIDEO) U Viktor Lenac stigao najveći jedrenjak na svijetu!

Iz luke brodogradilišta Brodosplit jučer je na vlastiti pogon na prvu vožnju i dokiranje u remontno brodogradilište Viktro Lenac otplovila Novogradnja 483 ugovorena za kompaniju Star Clippers Ltd. iz Monaka. Nakon dokiranja novogradnja će se vratiti u splitski akvatorij, gdje će se obaviti probne vožnje i završno opremanje

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Riječ je o brodu s pet jarbola i križnim jedrima, koja će se ugraditi naknadno. Dug je 162 metra, širok 18,5 metra i ima nosivost 2000 tona.

Na jedrenjaku će moći boraviti 450 osoba od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade. Luksuzno je uređen, ali sa štihom i atmosferom koji podsjeća na stare jedrenjake. Ima prostor za biblioteku, velike salone od čega se jedan salon proteže na tri palube s ogradama i klavirom.

Na jedrenjaku je ugrađena najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina ima internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave, a cijeli brod je pokriven Wi-Fi signalom.

Na otvorenim palubama su tri bara, kuhinja koja se prostire na tri palube. Ugrađena su i tri bazena koji će biti punjeni slatkom ili morskom vodom s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom od bazena će se moći roniti, a u najveći će stati 50 kubika vode. Klimatizacija na brodu je izvedena prema visokim zahtjevima da bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima.

Brod je isključivo namijenjen jedrenju iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Na njemu je ugrađen inovativan sustav ‘siguran povratak u luku’ koji se po prvi put uveo u Hrvatskoj. Taj sustav zapravo znači da je sva ključna oprema na brodu duplirana zbog čega je projektirana gradnja dvije strojarnice sa svim uređajima za proizvodnju električne energije i vode, te svih sustava goriva i maziva te još jedan dodatni komandni most .

Ispred riječke luke – D. Prestint

Na brodu je praktički sve dvostruko, pa se u slučaju bilo kakvog zatajenja, požara ili poplave bilo kojeg prostora ili zona na brodu, može vratiti u luku s udaljenosti od gotovo 2000 NM što je inače najudaljenija točka od kopna na moru.

Predviđeno je da plovi svim morima svijeta, pa čak i po Arktiku i Antarktiku zbog čega je izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda. Brzina broda s jedrima će biti oko 16 čvorova, a predviđa se da će moći ploviti i do 20 čvorova uz prave vremenske uvjete i sposobnost posade. Sa svojim pogonom od dva motora će ploviti 16 čvorova, ima zakretne propelere, pramčani porivnik te dva kormila zbog čega će imati izuzetne manevarske sposobnosti. Predviđeno je šest čamaca za spašavanje koji će služiti i kao tender čamci za prebacivanje putnika na plaže ili manje luke, osam splavi, četiri sportska čamca i dva manja čamca.

Kompanija Star Clippers Ltd. je prisutna na europskom i američkom tržištu te je poznata po brodovima koji su vjerna reprodukcija klasičnih jedrenjaka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari