BRIGA ZA SIGURNOST PJEŠAKA

Viškovo, Sroki, Marčelji… Općina Viškovo za sigurnost pješaka postavila led treptače, bljeskalice, radar…a grade se nogostupi i rotori

U Viškovu je, kod zgrade Općine, ovih dana završena posljednja u nizu mjera smirivanja prometa čime se podiže razina sigurnosti u prometu – prije svega pješaka kao najugroženije skupine sudionika u prometu

Na izrazito frekventnom pješačkom prijelazu pojačana je rasvjeta te je dodan još jedan znak za pješaka opremljen bljeskalicom.

Mjere smirivanja prometa u proteklim su mjesecima uvedene na nizu lokacija u naseljima gdje je za to izražena najveća potreba.

Tako su na dvije lokacije – u samom središtu Viškova kod crkve Svetog Mateja te u naselju Sroki postavljeni led treptači i bljeskalice koje upozoravaju vozače na nailazak pješaka.

Još jedna mjera smirivanja prometa i povećanja sigurnosti svi sudionika u prometu uvedena je u naselju Marčelji gdje je postavljen radar koji vozače upozorava na brzinu kretanja.

U pogledu povećanja razine sigurnosti u prometu uskoro kreće sanacija važnog raskrižja kod skretanja za Vrtače gdje će se na privozima raskrižju izgraditi nogostupi, novi pješački prijelaz te definirati nove pozicije autobusnih stajališta u što će Općina uložiti 550 tisuća kuna.

Sveukupno je u mjere smirivanja prometa u proteklih godinu dana uloženo milijun kuna.

„Jedan od prioriteta u našem radu je kontinuirano unaprijeđenje postojeće i izgradnja nove prometne infrastrukture. U planiranju mjera smirivanja prometa posebnu pozornost dajemo uvođenju mjera u blizini odgojno-obrazovnih ustanova te na lokacijama oko kojih ima većih pješačkih zona koje služe za svakodnevnu pješačku komunikaciju. U prometnom segmentu rekonstruirano je niz raskrižja koja su izvedena kao kružna čime je smanjena brzina kretanja vozila i povećana sigurnost pješaka u prometu. Kontinuirano se u zonama gdje su djeca pojačano prisutna, a primarno kod igrališta, dječjih parkova i sličnih prostora provode mjere smirivanja prometa i to korištenjem raznih suvremenih tehničkih mogućnosti i građevinskim intervencijama u prostoru. Tako smo primjerice dodatno osvijetlili pješačke prijelaze postavljanjem novih rasvjetnih tijela na postojeće stupove javne rasvjete poput pješačkog prijelaza između Trga na Brege i skretanja za groblje.“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Isprojektirana su i 22 nova prometna rješenja u većini viškovskih naselja.

Ovih je dana završen postupak javne nabave za izvođenje radova i uvođenje novih mjera na nekima od potrebnih lokacija te će ovih dana početi i radovi.

Do kraja godine izvest će se mjere smirivanja prometa kod novog vrtića i zgrade Stare škole Marčelji, neposredno u blizini dječjeg vrtića Viškovo te na cesti prema Jugima. Mjere će se u ovoj fazi uvesti i u Blažićima, a isto će se raditi i u Donjim Srokima, u Širolima i/ili Stuparima.

Mjere uključuju ograničenje brzine, postavu horizontalne i vertikalne signalizacije, uspornika (ležećih policajaca) te izvedbu umjetnih izbočina od asfalta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari