„VODA” U GRADU KOJI TEČE: „Sve što je Nazor htio u ‘Vodi’ opisati, u ovoj je predstavi“

„Žeđali smo za ovakvom dramom!” čulo se nakon pljeska oduševljene publike u riječkom Kazalištu gdje je potekla „Voda”

Puno gledalište Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci uživalo je u pogledu na Brač, točnije Bobovišća na Moru, odnosno na scenografiju Mauricia Ferlina za autobiografsku Nazorovu pripovijetku „Voda” u adaptaciji i dramaturgiji Gorana Ferčeca, u režiji i koreografiji Matije Ferlina, s čitavom jednom do „bijesa suše” ožeđalom otočkom zajednicom.

„Izgubila se granica između glumaca i plesača, odlično režirano i koreografirano” kazali su gledatelji zadivljeno o glumcima Hrvatske drame i plesačima riječkog Baleta, a oni su: Jelena Lopatić (Vlado), Dean Krivačić (Otac), Marija Tadić (Majka), Jasmin Mekić (Košće), Aleksandra Stojaković Olenjuk (Livija), Denis Brižić (Vito, Kapetan), Anastazija Balaž (Irma), Nikola Nedić (Dječaj Juraj, Navdar), Edi Ćelić (Fratar), Aleksandar Cvjetković (Narator), Maria del Mar Hernandez (Djevojčica), Ksenija Duran Krutova (Mlada žena), te Hélias Tur-Dorvault, Ali Tabbouch, Nika Lilek, Ricardo Campos Freire i Michele Pastorini (Otočani, Mornari, Životinje).

Seid i Sibila Serdarević, Valerij Jurešić

 

Kostimografiju su potpisali Desanka Janković i Matija Ferlin, glazbu grupa Marinada.

Uz pohvale svima iz autorskog i izvođačkog tima, izdvajamo neke od komentara:

„U predstavi se vidi zaista fenomenalan rad s kolektivom, sve odlično funkcionira, kao urica”, „Scenografija, svaki element, zaista je nešto posebno”, „Izrazito zanimljivo prikazano sve ono što nije rečeno i što se izreći ne može, sjajni su zvukovi, a zaista hrabro što se nije posezalo za glazbom koja bi sugerirala osjećaje, nego su to sve odradili glumci i plesači, čestitam na tome”, „Dinamično, krasno”, „Možda najjača scena mi je scena ludila, kada Livija recitira ‘Cvrčka’”, „Najsnažniji dojam ostavile su mi scene s kolektivom, zajedničkom patnjom, ludilom i iako ne možemo znati kako je to zaista, mogli smo se uživjeti uz ovakav prikaz jedne takve realne, trajne situacije”,

Jelena Kovačić, Maša Kolar

„One ovce su genijalne, plesači su ‘skinuli’ životinjski pokret sjajno – kako se kreću, kako reagiraju na zvukove, na žeđ. Sviđa mi se odluka da one budu u predstavi i da budu baš takve, bez njih ne bi bilo isto”, „Bogatstvo minimalizma. Jednostavno. Bez patetike. Zapravo starinski jednostavno, a imam dojam da nam baš to treba!”, „Nevjerojatno, ali jako smo žedni. Predstava je zaista zorno dočarala žegu, a i katastrofu nakon nevremena”, „Mislim da je ovo kvalitetna predstava kakva se treba nuditi djeci, mladima, a ni odrasli ju ne smiju propustiti, svakome progovara i za sve nas je važna”.

Ivanka Mazurkijević, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić

Na premijeri je bila i Nazorova pranećakinja dr. sc. Olga Perić i nakon premijere podijelila je s nama dojmove: „Sve što je Nazor htio u ‘Vodi’ opisati, u ovoj je predstavi, i to autorski viđeno. Osjeća se i autor dramaturg, a opet je sve prikazano. Izvrsna režija, izvrsna koreografija. Scenografija je jednostavna i lijepa. U svakom pogledu – oduševljena sam.”

U foyeru su se okupili brojni uzvanici čije je ugodno druženje pratila glazba Marinade.

Goran Ferčec, Emina Višnić, Matija Ferlin
Dijana Vidušin, Jasna Žmak, Silvio Vovk

Utažite žeđ i vi i dođite na reprize „Vode”: 19. i 22.3. u 12 sati, te 21. i 22.3. u 19:30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Pratite brojne aktivnosti vezane uz obilježavanje Svjetskog dana voda u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka u suradnji s Gradom Rijeka.

Generalni sponzor projekta je KD Vodovod i kanalizacija Rijeka. Sponzor predstave je Hrvatsko društvo za zaštitu voda.

Aleksandra Stojaković Olenjuk, Matija Ferlin, Jelena Lopatić, Michele Pastorini, Ricardo Campos Freire

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari