ZAMET: Više od tisuću malih Riječana na Sajmu mogućnosti 2018.

Najveća zvijezda koja je izazvala pravo oduševljenje učenika bila je šest godina stara njemačka ovčarka Adri, policijski pas-specijalist za pronalaženje eksploziva

U dvorani Centra Zamet održan je osmi po redu “Sajam mogućnosti”, druga komponenta preventivnog programa “Zajedno više možemo” kojeg provode Policijska uprava Primorsko-goranska i Grad Rijeka.

Na sajmu je sudjelovalo više od tisuću učenika četvrtih razreda iz 25 riječkih osnovnih škola te dvadesetak različitih udruga koje su učenicima prezentirale svoj rad i aktivnosti koje provode.

Cilj Sajma je upoznati djecu s pozitivnim izvanškolskim sadržajima te ih motivirati za odabir aktivnosti kojom bi se bavili u slobodno vrijeme, kao jednim od načina zaštite djece i mladih od sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja.

Ovogodišnji Sajam započeo je glazbenom izvedbom „Putokaza“, poznatog riječkog vokalnog sastava, a potom su ga u nazočnosti mnogobrojnih učenika, učitelja, roditelja i predstavnika Grada i policije, otvorili gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel i zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, Jasmin Brkljača.

S obzirom na to da je jedan od ciljeva sajma razvijanje odnosa povjerenja s policijom, djeca su imala priliku upoznati se s policijskim vozilima i drugom opremom i razgovarati s policajcima.

Na parteru dvorane svoje aktivnosti su kroz nastupe pokazale mažoretkinje, atraktivne sportske i plesne skupine, te pjevači.

Također je organizirano i sportsko natjecanja učenika u potezanju konopa, skakanju u vrećama i utrci “kariola” koja su praćena burnim navijanjem te nagradna igra s vrijednim nagradama koje su poklonile razne udruge. Svi sudionici sportskih natjecanja prigodno su nagrađeni, a oni najbolji dobili su medalje i pehar.

Kao uvijek najveća zvijezda koja je izazvala pravo oduševljenje učenika bila je 6 godina stara njemačka ovčarka Adri, policijski pas, specijalist za pronalaženje eksploziva. Ona je pod stručnim vodstvom svog vodiča, policijskog službenika Filipa Fičora za nekoliko trenutaka između puno kutija pronašla onu sa skrivenim eksplozivom, označavajući ga na način da je legla kraj kutije. Na završetku točke nekoliko je učenika imalo priliku napraviti selfie s Adri.

Posebnost ovog Sajma bio je i nastup mađioničara Andreja Škedela, koji je svojim čarolijama uz asistenciju izabranih učenika izmamio uzdahe oduševljenja publike i veliki pljesak.

Obzirom da je jedan od ciljeva Sajma bio i približavanje policije djeci, učenike je privukao i prostor ispred Centra, gdje je uz policijski štand bila smještena policijska oprema i tehnika. Uz “presretača” namijenjenog zaustavljanju i kažnjavanju vozača koji voze znatno iznad dopuštene brzine, pažnju djece privukao je i brzi BMW motocikl prometne policije, vozilo za očevid i “marica”.

Fotografiranja s policajcima uz policijska vozila ni ovoga puta nije nedostajalo.

Simulator vožnje također je izazvao pažnju i interes, a kriminalističkom tehničaru s opremom za očevide učenici su postavljali vrlo stručna pitanja inspirirani gledanjem kriminalističkih serija.

Uključivanje što većeg broja društvenih čimbenika u preventivne programe u suradnji s policijom pokazalo je još jednom svoje pozitivne rezultate u razvijanju svijesti „zajednice koja brine“.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views