VRTIĆ ISPUNJAVA SVE KRITERIJE

Završena izgradnja Dječjeg vrtića Marčelji!

U Marčeljima je završena realizacija još jednoga kapitalnog projekta na području Viškova.

Ovog puta, riječ je o izgradnji Dječjeg vrtića Marčelji smještenog preko puta objekta Stare škole. Građevinski radovi su završeni te se ovih dana očekuje završno postavljanje opreme.

Nakon toga slijedi tehnički pregled odnosno ishođenje uporabne dozvole za novi vrtić. Vrtić ispunjava sve kriterije Državnog pedagoškog standarda pa će moći primiti 50-ak djece u dvije vrtićke skupine.

„Lokacija vrtića u naselju Marčelji omogućit će disperziranost potrebnih sadržaja iz središnjeg naselja Viškovo što će osigurati bolji životni standard i ravnomjerniji razvoj cijelog područja Općine te dati značajan doprinos razvoju lokalne zajednice. Izgradnja i opremanje vrtića vrijedni su nešto manje od 6 i pol milijuna kuna čime će se značajno unaprijediti kapaciteti vrtića u Viškovu i olakšati svakodnevni život i rad brojnim roditeljima s viškovskog područja.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku za 2019-u godinu, po prirodnom prirastu smo zajedno s Općinom Župa dubrovačka na drugom mjestu od svih hrvatskih općina pa me iznimno veseli da smo još uvijek svijetla točka aktualne demografske slike u Republici Hrvatskoj. S obzirom na činjenicu da broj djece i mladih obitelji na Viškovu konstantno raste, izgradnja novih vrtićkih kapaciteta nam je bila i bit će i u budućnosti vrlo visoko na listi prioriteta.“, kaže općinska načelnica Sanja Udović.

Realizacijom projekta novog vrtića u Marčeljima, postojeća nedovršena zgrada bez namjene rekonstruirana je za potrebe dječjeg vrtića s dvije vrtićke grupe, etažnosti P+1. Osim rekonstrukcije postojeće zgrade, projektom je realizirano i opremanje vrtića kao i uređenje pratećeg okoliša i dječjeg igrališta, sve u skladu s Državnim pedagoškim standardom.

Osim ograđenih vanjskih prostora dvorišta na kojima su postavljena različita moderna igrala prilagođena uzrastu, na prvoj etaži djeci će na raspolaganju biti i velika prostrana terasa na kojoj će mališani moći uživati kada vremenske prilike ne budu povoljne za boravak u dvorištu. Zgrada novog vrtića je energetski učinkovita čime će se trošak energenata svesti na najmanju moguću mjeru. Sustav grijanja i hlađenja reguliran je putem visokoučinkovite dizalice topline, a rolete se podižu i spuštaju električnim putem.

Sva rasvjetna tijela su ekološka, izvedena u LED tehnologiji, a jačina osvjetljenja se može regulirati ovisno o uvjetima u prostoriji i godišnjem dobu. Vrtić je opremljen video nadzorom 24 sata dnevno, a kontrola ulaza i izlaza bit će omogućena putem video interfona. Što se tiče eventualnog pravovremenog otkrivanja požara odnosno sustava vatrodojave, svi prostori vrtića se nadziru ugrađenim senzorima, a svi evakuacijski putevi su opremljeni naprednim tehničkim mogućnostima što se posebno odnosi na sustav odimljavanja.

Vrtić je opremljen i modernom razdjelnom kuhinjom koja ispunjava sve HACCP kriterije što znači da djeca i njihovi roditelji mogu biti sigurni da se obroci pripremaju i distribuiraju na kvalitetan način.

„Još u vrijeme izrade idejnog projekta, rješenje je od strane projektanata predstavljeno stručnom timu i odgajateljima. Drago mi je da su konzultirali struku i, koliko god je bilo moguće zbog arhitektonskih uvjeta, uvažili naše sugestije tako da smo s novim vrtićem u svakom slučaju zadovoljni. Sigurna sam da će s vrtićem biti zadovoljna i naša djeca te njihovi roditelji. Vrtić je zaista prekrasan i izvana i iznutra, oprema je prilagođena uzrastu, jedva čekamo početak rada s djecom u novom objektu“, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić.

Projekt novog vrtića u Marčeljima sufinancira se u sklopu operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. Dodana vrijednost ovog projekta su i nova radna mjesta jer će se zaposliti novi odgajatelji i prateće osoblje – spremač/ica, kuhar/ica i sl.