SCENARIJ - ZA "SMRZNUTI SE"!

ZLU NE TREBALO! 30 vatrogasaca u Šapjanama održalo vježbu u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vježba osposobljavanja vatrogasaca za što sigurnije intervencije u slučaju radiološke nesreće održana je u utorak u Vatrogasnom vježbovnom centru Šapjane kod Rijeke, a sudjelovalo je 30 vatrogasaca

Vježba je održana u sklopu projekta „ENRAS – Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće, u sklopu Programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020″ – u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Bila je planirana kao zajednička hrvatsko-slovenska vježba, ali su zbog epidemioloških razloga sudjelovali samo hrvatski vatrogasci iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

U listopadu 2018. pokrenut je dvogodišnji projekt ENRAS (ENsuringRAdiationSafety) u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske kojim se rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti interventnih radnika, osobito vatrogasaca, u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Glavni cilj projekta je jačanje prekogranične suradnje između institucija koje rade na području sigurnosti, za učinkovitije intervencije u slučaju takvih nesreća te osposobljavanje, odnosno povećanje vještina i znanja interventnih jedinica (vatrogasnih postrojbi).

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Scenarij vježbe u Šapjanama uključivao je nesreću s vozilom s radioaktivnim teretom, prosipanje radioaktivnog materijala i požar tijekom industrijske radiografije.

Voditelj projekta za Hrvatsku Branko Petrinec iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada rekao je kako je vježba uspješno obavljena.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Po riječima Petrineca, do sada je individualna osposobljavanja prošlo 426 hrvatskih vatrogasca te još toliko slovenskih. U zajedničkim vježbama sudjelovala su 102 hrvatska vatrogasca i oko stotinu slovenskih.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nositelji projekta su Institut “Jožef Stefan” iz Ljubljane i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba. Partneri su Vatrogasni savez Slovenije, Hrvatska vatrogasna zajednica, MUP RH – Ravnateljstvo civilne zaštite, Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost i drugi.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari