(FOTOGALERIJA) DAN PGŽ UVELIČALA I PREDSJEDNICA RH : Nagrade za životno djelo akademiku Elsu Kuljaniću i Alenki Juretić

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Godišnje nagrade PGŽ dodijeljene su vatrogascu Dini Škami, Nikici Sečenu i Hani Rižovski Delogu iz Centra za djecu i mlade Izvor te Plesnom klubu „Dance Queen“ Kraljevica

Svečana sjednica Županijske skupštine održana u povodu Dana Primorsko-goranske županije u Kulturno-turističkom centru Gervais u Opatiji okupila je brojne uzvanike, a svečanost je svojim dolaskom uveličala i predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović.

Na sjednici su dodijeljene nagrade za životno djelo akademiku Elsu Kuljaniću i Alenki Juretić, kao i godišnje nagrade vatrogascu Dini Škami, Nikici Sečenu i Hani Rižovski Delogu iz Centra za djecu i mlade Izvor te Plesnom klubu „Dance Queen“ Kraljevica.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U prigodnom obraćanju uzvanicima župan Zlatko Komadina istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da “smo kao regionalna vlast i kroz proteklu godinu u svim sektorima nadležnosti održali stabilnost te uspješno nastavili trend kapitalnih i investicijskih ulaganja, vidljivih po cijeloj Županiji”.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

„Pravovremenim projektiranjem i odgovornim planiranjem kako našeg proračuna tako i ulaganja dokazali smo da znamo upravljati svojim nadležnostima, a rezultat su obnovljene i novoizgrađene škole, školske sportske dvorane, zdravstvene i socijalne ustanove, lučka infrastruktura, lokalne prometnice, novi kulturno-turistički sadržaji, projekti valorizacije naše prirodne baštine. Učinili smo i značajne iskorake u okretanju ka obnovljivim izvorima energije, inicirali smo gradnju najveće solarne elektrane na Cresu, u pripremi je i gradnja fotonaponske elektrane u okviru projekta Unije samoodrživi otok. Zahvaljujući upravo tim našim aktivnostima Cresko-lošinjski arhipelag odabran je za provedbu pilot projekta energetske tranzicije, kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji. Dokaz je to da itekako vodimo računa o budućnosti ove Regije kroz društveno odgovorno upravljanje usmjereno održivom razvoju i očuvanju prirodnog bogatstva naše jedinstvene zeleno-plave Županije”, rekao je župan.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Naglasio je također da su stvorene prostorno-planske pretpostavke za razvoj infrastrukture, lučke, prometne i energetske, za idućih 30 godina, čime smo u značajnoj mjeri olakšali i pristup europskim fondovima za projekte na svim razinama, od državnih do lokalnih.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Župan je najavio i Konferenciju o razvoju Gorskog kotara koja će se održati 26. travnja u Mrkoplju, a osvrnuo se i na gospodarsku sliku Županije.

„Kako smo prema svim parametrima među najrazvijenijim hrvatskim županijama, ne iznenađuje ni nedavno objavljeni podatak da smo i po indeksu gospodarske snage pozicionirani u samom vrhu, među četiri županije koje su iznad prosjeka RH. Gospodarstvo PGŽ, a posebno turistički sektor, malo i srednje poduzetništvo iskazuju dobre rezultate, razvijaju se i prilagođavaju zahtjevima tržišta. No, nisam siguran da ćemo tu poziciju uspjeti održati ukoliko se uruši jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Županiji, brodogradilište 3.maj, koji sa sobom vuče i brojne manje tvrtke, kooperante, dobavljače. Duboko vjerujem da se to neće dogoditi”, rekao je župan.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Prigodnim govorom uzvanicima se obratila i Predsjednica RH, čestitajući Županiji na svemu što čini na dobrobit svih stanovnika ove regije.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Uoči svečane sjednice, županijsko izaslanstvo predvođeno županom Zlatkom Komadinom i predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem, pred Središnjim križem na groblju Drenova položilo je vijenac u spomen na sve preminule građane i poginule branitelje s područja Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari