Od ponedjeljka ćemo ponovno uživati u kavi ili piću u ugostiteljskim objektima, a za “novi početak” uvelike se pripremaju i riječki ugostitelji
Samo tri dana dijele nas od otvaranja kafića i restorana. Čiste se terase, glancaju stolovi, sve se prilagođava posebnim mjerama.
Jedni od onih koji su danas uvelike radili na pripremi svog objekta za otvaranje su djelatnici Caffe bara – Night bara Karolina.
Lijep, sunčan dan iskoristili su za pranje i dezinfekciju podova, stolova, stolica, ugostiteljske opreme… Zahvaljujući jučerašnjoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite za poslovanje su pripremili i unutrašnjost objekta, a ne samo terasu!
Javnost je napokon saznala kako će izgledati ispijanje kave prema danas objavljenim preporukama epidemiologa. Na ulazu je obvezna dezinfekcija ruku. Na preporučenom razmaku konobar ili konobarica uzima narudžbu noseći preporučenu zaštitnu masku. Propisani razmak između stolova treba biti metar i pol.
Predsjednik udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica je pomagao pri sastavljanju preporuka i obašnjava što i kako treba: ”Obavezno koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke, na ulazu u toalet isto tako, zabrana će stajati na šanku da nema na šanku zadržavanja, nema ispijanja pića na šanku, držati se treba distanca od metar i pol, ako dođu veće grupe te grupe moraju tražiti od osoblja da ih smjesti na odgovarajuće mjesto”.
Uz to što i zaposlenici moraju često prati ruke, imaju još jedan važan zadatak, ističe Letica: ”Djelatnik prije dolaska na posao mora mjeriti temperaturu i on obavještava nas ako ima veliku temperaturu to jest temperaturu od 37,2 stupnjeva i ako ima sukladno tome ne može doći taj dan na posao”.
Novine će se ipak moći čitati, ali nema dijeljenja zbog nehigijenske navike lizanja prstiju pa listanja. Nakon odlaska gostiju temeljito će se dezinficirati stolove i stolce. U restoranima – slična priča. ”Mi smo uvijek u restoranima funkcionirali tako da svaku stanicu drži jedan konobar tako da ćemo nastaviti s time s još većim oprezom. Vjerojatno će se svi jelovnici printati na jednokratnom papiru koji će se poslije baciti. Sol i papar će se morati svaki puta ispočetka izdenficirati i oprati na šanku – kako peremo suđe tako ćemo i to. Pribor friški donosimo pred gosta na sam stol onog časa kad gost počinje jesti”, objašnjava Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja