(FOTOGALERIJA) JESTE LI ZAPLESALI? Na Korzu proslavljen Svjetski dan plesa

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Rijeka je i ove godine obilježila Svjetski dan plesa 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine na inicijativu UNESCO-a. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Udruga Prostor Plus protekle nedjelje organizirala je na Korzu ples brojnih riječkih plesnih skupina, organizacija i plesača. Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke, Rijeka je postala još jedan hrvatski grad koji se priključuje globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa.

Program je održan paralelno u nekoliko hrvatskih gradova koji su se ujedinili u plesnoj akciji zajedničke koreografije pod nazivom “Osam pokreta za plesnu video razglednicu”.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu proslave Svjetskoga dana plesa, tradicionalno se održava i čitanje međunarodne plesne poruke.

MEĐUNARODNA PORUKA

Autor poruke: Ohad Naharin, Izrael
Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA

Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.

Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture.

Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu.

U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati…

Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati… I to nikada pred ogledalom.
Prevela s engleskog: Ivana Ostojčić

Autorica Hrvatske plesne poruke je istaknuta koreografkinja i plesna pedagoginja Tihana Škrinjarić.

Plešem, dakle postojim.
Tijelo u prostoru i vremenu.
Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka.
Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora.
Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples

Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, a u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora.

U Hrvatskoj se obilježava od 1999., a od 2009. godine organizaciju njegova obilježavanja preuzeo je Plesni centar Tala.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views