Foto: Riječanin

Na balkonu zgrade Grada Rijeke (Korzo 16), danas je izvješena zastava, riječka trobojnica, i to u povodu godišnjice formiranja grba kojeg Grad Rijeka i danas koristi

Također, u suradnji s Lučkom upravom Rijeka dizalice na Molo longu osvijetljene su bordo bojom, bojom koja je na riječkom grbu.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Naime, na današnji dan, prije 359 godina, Rijeka je dobila sadašnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave.

Zastava je postavljena na inicijativu Udruge Slobodna Država Rijeka, Lokalpatriota Rijeka, Liste za Rijeku, Unije Kvarnera, Međunarodnog instituta za Fijumanologiju, Zajednice Talijana Rijeka te Demokratske zajednice Mađara Hrvatske-Rijeka.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gradsko vijeće Grada Rijeke još je 1998. godine usvojilo Odluku o grbu i zastavi kojom je utvrđeno da je gradska zastava trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zagasito zlatnožute boje i ultramarina s grbom u sredini.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

No, tada je nadležno Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave pri Ministarstvu uprave dalo negativno mišljenje na ovu zastavu s obrazloženjem u kojem među ostalim stoji da zastava nije u skladu s Pravilnikom prema kojem “grad za izradu zastave, u pravilu, koristi jednu boju”. Također, u obrazloženju stoji i da “crveno-žuto-plavu boju, premda je u prošlosti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gradsko vijeće Grada Rijeke 2016. godine ponovno je donijelo odluku temeljem koje je od Ministarstva uprave opet zatraženo odobrenje za korištenje riječke trobojnice kao službene zastave Grada Rijeke.

Odgovor Ministarstva još uvijek nije stigao.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari