BALTHAZARGRAD IMA KUPALIŠTE

(FOTOGALERIJA) Na plaži Grčevo otvoreno Balthazargradsko kupalište!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Projekt je sastavni dio dječjeg festivala Tobogan koji je upravo u tijeku

U subotu 18. srpnja na riječkoj plaži Grčevo (Šestica, Pajol) na Pećinama, u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, svečano je otvoreno Balthazargradsko kupalište.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, pod mentorstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje, osmislile su i postavile veliku Balthazargradsku skulpturu na samom kupalištu, kao i interaktivne natpise na betonskom platou plaže, koji se aktiviraju vodom

Riječ je o jednoj od deset instalacija koje se u sklopu programa Lungomare Art, a uz nadzor kustosa Michala Kolečeka, otvaraju na različitim mjestima duž obale u Primorsko-goranskoj županiji. Balthazargradsko kupalište otvara se u suradnji s programom Dječja kuća, a otvorenje je i sastavni dio dječjeg festivala Tobogan, koji je upravo u tijeku.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, pod mentorstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje, osmislile su i ostvarile umjetnička djela koja će krasiti prostor plaže Grčevo, a sve u sklopu kolegija Prostorne prakse osnovanog upravo za ovu priliku i financiranog kroz projekt Europske prijestolnice kulture.

U protokolarnom dijelu otvorenja okupljene su redom pozdravili direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, predstavnica autorskog timastudentica Katarina Kožul i dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Letricija Linardić, te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Mlade umjetnice bile su inspirirane temom Profesora Balthazara pa njihova djela pozivaju na interakciju i igru. Plaža Grčevo, koja je poznata po tome što nije samo mjesto za kupanje, već i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak, sada postaje i službeno gradsko kupalište Balthazargrada.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Program otvorenja započeo je glazbenim nastupom Marina Alvira, iz benda “Marinada” i najrazigranijim kastavskim slikarom Sašom Jantolekom, autorima slikovnice “Barbajol” koja je na plaži predstavljena koncertom i ilustracijama. Sastav “Marinada” izveo je pjesme iz slikovnice, pa je publika mogla čuti kako zvuči njihova vizija dječje glazbe.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon službenog dijela otvorenja kupališta uslijedio je koncert benda “Marinada”.

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci glavni je partner RIJECI 2020 u projektu Balthazargradskog kupališta, a u realizaciji je pomogao i Pajol bar na čelu s Harisom Tančicom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ovo je četvrta po redu Lungomare Art trajna umjetnička instalacija postavljena u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, nakon Lovranske Drage, Brseča i Riječke ribarnice.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views