(FOTOGALERIJA) NEMOJTE SE ŠOKIRATI: Iz riječkih izloga promatraju vas čudnovata bića!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ne, nije riječ o ničem nadnaravnom: izloge riječkih trgovina ukrašavaju lutke iz raznih lutkarskih predstava

Na taj atraktivan način najavljuje se tradicionalna riječka Revija lutkarskih kazališta koja će od 2. studenog u Rijeci doživjeti svoje 23. izdanje! Revija će trajati do 10. studenog.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

23. revija lutkarskih kazališta predstavlja presjek ne samo različitih lutkarskih poetika i uprizorenja 18 kazališta i kazališnih grupa koji dolaze iz Češke, Austrije, Poljske, Italije, Slovenije i Hrvatske, već nudi pravo bogatstvo raznolikosti lutkarskog izraza.
Na ovogodišnjem izdanju Revije nastojali smo predstaviti što raznovrsnije forme suvremenog lutkarstva i kazališta za djecu, namijenjene svim uzrastima, od beba preko djece, no isto tako pokazati koliko lutkarstvo može biti uzbudljivo u predstavama za odraslu publiku!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Govorit ćemo tako o dušama koje pletu svoje priče, suosjećanju za svu djecu koja zbog ratova moraju napuštati svoje domove, strahu kao najmoćnijem alatu koji nas drži pokornima, ali i bliskostima i nježnostima u nama, simpatijama spram drugačije djece od koja neka primjerice komuniciraju glazbom, putovat ćemo kroz ljudsko tijelo, otključavati tajne pretince starih priča, otkrivati čudesna prijateljstva, svjedočiti dirljivoj odanosti psa kao čovjekovog najboljeg prijatelja, baviti se neobičnim vukovima, magarcima, gusjenicama… Usput ćemo nazočiti isuludim, bizarnim cabaretima gdje čas postajemo suučesnici veselih karmina, a čas svjedoci nerealnih roditeljskih očekivanja i društvenih klišea o odgoju djece.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sporazumijevat ćemo se jezicima glazbe, zvukova, tišina, svjetla, sjena, crteža, niti, dima, i sve će to u jednom trenutku na sceni postati – lutka.
Od ove godine naša ‘luka različitosti’ otvara svoja vrata programu Europske prijestolnice kulture na Reviji. Kao programski partneri ‘Dječje kuće’, želimo svojoj publici ponuditi uvid u programe srodnih europskih dječjih kuća te njegovati istraživački duh u interaktivnim kazališnim formama.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na 22. reviji uveli smo nagradu publike i vi ćete dragi gledatelji i ove godine imati priliku ocjenjivati predstave te ćemo na kraju festivala, uz pravi tulum zaplesati uz fantastičnu češku ‘world music’ grupu muzičara i lutkara ‘Fekete Serletek’, te dodijeliti nagradu za najbolju predstavu – ‘Domino’.” – Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica GKL Rijeka, u programskoj knjižici Revije.

Cjelokupni program ovogodišnje 23. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci možete pogledati OVDJE.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views