(FOTOGALERIJA) NEVERA IH NIJE ZAUSTAVILA: Novinari i Rotarijanci uspješno odjedrili prvi dan Fiumanke

Odjedren je prvi dan 19. Fiumanke – startale su dvije regate, 6. Europska medijska regata i 9. Rotary regata

Fiumanka je zahvaljujući medijskoj regati postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već dvanaest godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, ova čak i u svjetskim razmjerima jedinstvena regata prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju službenog naziva European Media Sailing Race (EMSR), u čiju su se organizaciju pored agencije 2. mjesto, uključili Grad Rijeka i Hrvatska radiotelevizija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na 6. europskoj medijskoj regati, osim nacionalnih medijskih kuća HRT-a, Kanala Ri, lista La voce, Nove TV, Novog lista i Radio Rijeke, prijavljene su i televizijske ekipe iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Svi oni svojim će medijskim angažmanom omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Deset ekipa okupilo je oko 70 novinara, a nakon prvog dana rezultati EMSR-a pokazuju da je vodeća ekipa lista La Voce, drugo mjesto zauzela je ekipa MTV-a, a treće Kanal Ri.

Rotary Club Rijeka dugogodišnji je partner i sudionik Fiumanke. Rotary Regata održana je deveti put zaredom. Devetu godinu zaredom okupljaju se na regati oko zajedničkog humanitarnog cilja. Ove godine sredstva se prikupljaju za Zakladu Viktor Ružić za darovite učenike i studente lošijeg imovinskog stanja. Ove godine jedrilo je oko 50 rotarijanaca na osam brodova. Prva je u cilj stigla ekipa Morčića, nakon njih Victoria.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kao i svake godine jedrila su se dva kruga, a obje su regate startale u 14 sati. Vremenski su uvjeti bili povoljni, vjetar je bio od 5 do 15 čvorova, pa je prvi krug završio uspješno. Za vrijeme drugog kruga jedriličare je na moru snašla neočekivana nevera, vjetar je pojačao na više od 20 čvorova, padala je jaka kiša, ali i tuča. No snalažljivost jedriličara pokazala se izvrsnom, stoga su se sve ekipe uspješno vratile, pune dojmova i iskustava, ali i iščekivanja za sutrašnji drugi krug u sklopu 19. Fiumanke.

U sklopu Fiumanke u petak je svečano otvorena i akcija Kupujmo hrvatsko koja se održava na Rivi Boduli, a okupila je mnoštvo izlagača i posjetitelja. Štandovi će biti otvoreni i u subotu, od 9 do 19 sati, stoga vas pozivamo da podržite hrvatske proizvođače. Održan je i prvi dan sajma Plavo-zeleni Expo na trgu ispred riječkog Terminala, gdje su izlagači nudili posjetiteljima proizvode i usluge u nautici.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Fiumanka je ove godine i u službi promocije Rijeke kao europske prijestolnice kulture, stoga je održana i konferencija u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti pod nazivom Business2Culture, vezana uz projekt Rijeka EPK 2020 i na temu financiranja kulture iz privatnog sektora na kojoj je gostovala i izlagala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministrica je istaknula kako je projekt Europske prijestolnice kulture 2020 važan projekt za Hrvatsku, no potreban nam je zajednički rad te suradnja kulture i gospodarstva. Ministrica kulture održala je i uvodno predavanje pod nazivom “Javno i privatno ulaganje u kulturu i razvoj lokalne zajednice”.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Druga konferencija u sklopu Fiumanke i u organizaciji Novog lista održana je u Guvernerovoj palači, a tema je bila “Nautički turizam – prepreke, vizije i mogućnosti.”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nautički turizam važan je turistički proizvod u Hrvatskoj, koji u ukupnom turističkom prometu sudjeluje s oko tri posto, pa se očekuje njegov daljnji rast, zaključeno je na konferenciji na kojoj je gostovao i ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković koji je izjavio da je formirana radna skupina koja će raditi na izradi nove strategije nautičkog turizma za desetogodišnje razdoblje. Nakon osnivanja radne skupine slijedi analiza stanja, prostornih planova i mogućnosti svih jedinica lokalne samouprave. Ove godine radit će se na pripremi, a sljedeće još aktivnije, kako bi se strategija završila do kraja 2019., rekao je.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Jedan od panelista na konferenciji bio je i organizator Fiumanke Davor Perović, a upravo je Fiumanka manifestacija zbog koje nautičari dolaze u Rijeku i može poslužiti kao primjer kako razvijati nautički turizam. Potvrdio je to i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić koji je također zaključio da bi upravo Kvarner mogao biti lider u razvoju nautičkom turizma, zahvaljujući novim marinama u toj regiji.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Subota je tradicionalno rezervirana za start Fiumanke točno u podne, jedri se na tri rute: sportska regata do Omišlja, obiteljska do Kostrene i tradicijska do Porto Baroša. Zasad je prijavljeno 130 brodova, a prijave su otvorene još i u subotu, 9 lipnja. Regatni ured smješten je na prvom katu riječkog Terminala, a otvara svoja vrata u 8 sati. Prijave se primaju do 11 sati. Uz prateće događanja – akciju Kupujmo hrvatsko i sajam Plavo-zeleni Expo, večer je još jednom rezervirana za zabavu na Gatu Karoline Riječke gdje će posjetitelje od 22 sata zabavljati Koktelsi i PleteRi, uz slobodan ulaz.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U očekivanju starta 19. Fiumanke, nadamo se nešto ljepšem vremenu i svima želimo dobar vjetar u ovogodišnjem izdanju Fiumanke. Prizor koji mi Riječani čekamo čitavu godinu – jer samo tada more ispred Rijeke postaje plava pozornica na kojoj stotine jedara točno u podne započne svoj ples, kraseći vizuru našeg grada.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodatne informacije o programu mogu se pronaći na www.fiumanka.eu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari