(FOTOGALERIJA) RAB UOČI “FJERE”: Mir, sunce, more i uređenost najveće odlike bisera Kvarnera

Uoči Rabske fjere koja je počela jučer i traje sve do nedjelje, posjetili smo biser Kvarnera – Rab

Kao višestruki dobitnik priznanja za najbolje turističko mjesto na Jadranu, grad Rab i ovoga puta ostavio je dubok dojam na nas.

Rab je smješten na uskom jezičcu zemlje okruženom drevnim zidinama a prepoznatljivu vizuru staroga grada čine četiri zvonika s kojima Rab nalikuje jedrenjaku s četiri jarbola.

To su zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Ivana Evanđelista (smješten pored ruševina crkve), crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine.

Uređenost mjesta na zavidnom je nivou, premda se neke sitnice uvijek mogu popraviti.

Malo dalje prema unutrašnjosti nalazi se prekrasan park Komrčar s brojnim stazama koje vijugaju oko šumovitih brežuljaka i spuštaju se sve do rapskih plaža.

Zaštitniku Raba, sv. Kristoforu, pridaje se zasluga za spašavanje otoka od napadača, a njegova se lubanja čuva u relikvijaru katedrale.

Ako želite, možete posjetiti veliku zbirku sakralne umjetnosti u franjevačkom samostanu sv. Bernardina s dvije crkve (Sv. Eufemija i Sv. Bernardin) u kojoj ćete pronaći slike, vrijedne stare knjige, dragocjena djela crkvene umjetnosti, etnografsku i numizmatičku zbirku i još mnogo toga.

U Rabu je trenutno u tijeku Rabska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 27. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba.

Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.

Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu.

Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari