(FOTOGALERIJA) RIJEČANI SE OPREDIJELILI ZA ŽIVOT U – SLOBODI! Povorka Hoda za slobodu brojčano „debelo“ nadmašila onu Markićkinog Hoda za život

dav

„Hodate za život a gazite žene“, „Državu i Boga dalje od jajnika moga“, „Život ženama“, „Svi problemi su dosadni i glupi dok ne postanu tvoji“… samo su neke od poruka koje su na transparentima pokazali sudionici Hoda za slobodu

Povorka Hoda za slobodu koju je organizirala inicijativa Građanke i građani Rijeke danas je brojnošću „debelo“ nadmašila onu Hoda za život u organizaciji udruge U ime obitelji Željke Markić koja se paralelno odvijala i u Zagrebu i Splitu.

Pokazale su Riječanke i Riječani, barem velika većina njih, kako se u potpunosti slažu s proglasom odnosno idejama koje im je predstavila inicijativa Građanke i građani Rijeke (OVDJE) a koje su dobrim dijelom u suprotnosti s (ultra)konzervativnim stajalištima udruge U ime obitelji.

Prema slobodnoj procjeni, na Jadranskom trgu ispred Erste banke okupilo se više od dvije tisuće građana koji su došli poduprijeti Hod za slobodu, a tijekom povorke prema pozornici na Trgu 128. brigade pridružilo im se još neoliko stotina sudionika.

https://www.facebook.com/rijecanin.rtl.hr/videos/1985835251732580/

Bili su u povorci Hoda za slobodu i žene i muškarci, mladi i oni u najboljim godinama ali pretežito cijele obitelji s malom djecom, čime su pobornici Hoda za slobodu na najbolji način pokazali kako jesu za život, ali ne onakav kakav im nameću udruge poput U ime obitelji.

U povorci su viđeni i mnoge osobe iz političkog i javnog života, od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela do riječkih glazbenika (članovi grupe Jonathan, Urban, Vava, Šajeta…), glumaca, društvenih kroničara…

Na pozornici su se do okončanja skupa nešto prije 13 sati izmijenili govornici uključujući gradonačelnika Vojka Obersnela, uz glazbeni program.

Na pozornici na Trgu 128. brigade zasvirali su Izet Medošević, Maja Posavec koja je došla u Rijeku dati podršku, Damir Urban i Vlado Simcich Vava (“Svijet za nas”), Šajeta (“Cice i guzice”), čule su se i “Bandiera Rossa” i “Ay Carmela” a Šajeta je poručio: “Rijeka nije ravna ploča”.

Govorile su glumice Mila Čuljak i Aleksandra Stojaković Olenjuk, psihologinja Jasminka Juretić koja je izjavila kako je sretna što vidi toliko hrvatskih zastava („Ja volim svoju zemlju i želim da je napravimo boljom i kvalitetnijom za sve stanovnike“, rekla je).

S pozornice se okupljenima obratio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je poručio: „Ako sam ikad bio ponosan što hodam, onda je to danas jer sam hodao s vama. Nemojte se bojati reći “ne”, pobijediti ih možemo samo glasnim “ne” i samo glasnom istinom. Samo na taj način možemo postići slobodu. Volim grad koji ne da svoju slobodu!“.

Hod za život

S druge strane, na Korzu ispred zgrade nekadašnje „glavne pošte“ okupilo se nešto iza 10 sati tek par stotina sudionika Hoda za život – njihova povorka kretala je, suprotno najavama, točno u 11 sati iako se govorilo da će i oni krenuti u 10 sati.

Foto: Blanka Uzelac/HR Radio Rijeka

Okupili su se pod parolom: ‘Sva ljudska prava počinju začećem’ čime su još jednom željeli okupljenima predstaviti svoju agendu koja glasi: “Želimo poslati poruku svakoj majci – nisi sama, život je dragocjen dar! Pravo na život, temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga ljudskog i građanskog prava”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nešto kasnije, početkom održavanja govora na pozornici i glazbenog programa, okupljenim “hodačima za život” pridružilo se još nekoliko stotina simpatizera i znatiželjnika.

Međutim, neki promatrači tvrde kako je velik dio okupljenih stigao autobusima iz drugih krajeva zemlje u organizaciji udruge U ime obitelji, sve kako bi njihov riječki skup izgledao masovniji.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Povorka oboružana transparentima s porukama “Reci životu da”, “Hod za slobodu, ali svih pa i nerođenih”, “Sva ljudska prava počinju začećem”, “Napredna Rijeka zna kad počinje život”… krenula je u 11 sati do Jelačićevog trga gdje je postavljena pozornica za govornike i glazbenika Marka Vukasa.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Sada se več okupilo više od tisuću sudionika, među kojima je i više strotina sudionika pristiglih autobusima iz iz Istre i Gorskog kotara te riječke okolice. Među okupljenima su bili i mnogobrojni predstavnici Crkve.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na putu im se, na početku Ulice Ante Starčevića, ispriječila grupa prosvjednica. Njih petnaestak sjele su na pod prepriječivši put sudionicima Hoda za život koji su ih morali zaobilaziti dok nije stigla policija, uključujući i pripadnike interventne policije koji su uklonili prosvjednice.

Iz policije, neslužbeno, ali i iz redova organizatora Hoda za život odašilju signale nezadovoljstva što je gradonačelnik Vojko Obersnel dozvolio održavanje dvije povorke u isto vrijeme.

Kakav je bio EPILOG njihova prosvjeda pogledajte OVDJE!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views